Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Morten Svith vinder Spadestiksprisen

Billede

Vinder af Spadestiksprisen 2018: Morten Svith for Skandalechefen i Aarhus Kommune

Morten Svith vinder Spadestiksprisen 2018 for sine afsløringer af en stribe kritisable forhold i Aarhus Kommune. Det begyndte med historien om en chef, som skaffede sponsoraftaler til sin badmintonklub blandt firmaer, som havde millionkontrakter med kommunen, men mange flere afsløringer fulgte efter.

Sagen har haft bemærkelsesværdige konsekvenser. Blandt andet er den pågældende chef, en anden chef og en direktør blevet fyret.

Sviths projekt vinder ikke bare på konsekvens, men også på dokumentation, på vedholdenhed, på væsentlighed og på arbejdet med kilder. Hele vejen igennem har han på fornem vis holdt balancen i sin dækning. Han satte en saftig historie om sexchikane i bero af menneskeligt hensyn og har vist format, mens han har leveret den ene afsløring efter den anden, uden at han har forsøgt at blæse historierne unødvendigt op.

Der er tale om et stykke undersøgende journalistik, lavet fra bunden, efter at han fik et tip fra en ansat i kommunen. Senere udviklede det sig til et hold af kilder, som var blevet fyret efter kritik af forholdene. Undersøgende journalistik er ikke nogen leg. Her er det mennesker, det handler om. Og på grund af Sviths arbejde har holdet af kilder fået oprejsning. Lige nu er tredje eksterne undersøgelse i gang, og 22 personalesager undersøges.

Morten Svith har ene mand arbejdet med et omfattende materiale, og han har mødt maksimal modstand fra Aarhus Kommune, som har modarbejdet ham og efterfølgende erkendt det. At han ene mand har stået imod er respektindgydende. Det vidner om både faglige kvaliteter og menneskelig kapacitet. Det har krævet noget af et skjold at være enmandshær i denne sag.

Prisen på 100.000 kroner er sponseret af lokale og regionale medier og skal deles ligeligt mellem Morten Svith og Aarhus Stiftstidende, som modtager de 50.000 kroner til at forstærke arbdjdet med kritisk undersøgende journalistik.

Blizzload