Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Første gang: Læser bag indstilling

Billede

Forleden fik vi en overraskende og meget usædvanlig henvendelse. Den kom fra Laila Kildesgaard, Hasle på Bornholm. Hun ville gerne vide, hvordan hun kunne indstille nogle artikler til Spadestiksprisen.

I al den tid, Spadestik har eksisteret, det vil sige, fra 2002, har vi aldrig oplevet, at en læser har sendt et projekt ind.

Men nu har Laila Kildesgaard indstillet to journalister fra Bornholms Tidende, Mads Westermann og Jakob Marschner for en artikelserie om Molslinjens besejling af Bornholm.

-Det er imponerende arbejde, de har lavet, når man tænker på så få ressourcer, de har. Når man ser på dem, der bliver indstillet til Cavlingprisen, så kommer de fra redaktioner med mange flere ressourcer, og det kan være flere medier, der går sammen og sætter et stort hold, forklarer Laila Kildesgaard.

Journalisterne afslørede, at færgeselskabet havde skruet en stabilisator af for at spare diesel, og ifølge Laila Kildesgaard var det afgørende vigtigt med en kritisk dækning, fordi staten giver næsten 1 million kroner i tilskud om dagen til besejlingen af Bornholm.

Hun er tidligere kommunaldirektør på Bornholm, i dag er hun direktør i Kommunernes Landsforening. Men hun sætter en ære i at blive boende på øen og være en del af det lokale liv, selvom hun har et top-job i København.

-Vi købte hus i Hasle, og det blev til en nyhed på forsiden af Bornholms Tidende. Det synes jeg var mærkeligt, og jeg kunne ærlig talt ikke se nogen nyhedsværdi i den historie, men derfor vil jeg også kvittere for det, når de laver en ordentlig historie, siger Laila Kildesgaard.

Hun mener mange lokale medier ender med at skrive om indvielsen af nye legepladser, fordi de er blevet presset på økonomi og ressourcer.

-En kritisk undersøgende presse er altafgørende for et velfungerende demokrati, siger hun.

Foto: Justine Høegh 

Blizzload