Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Tre nomineret til Det digitale Spadestik

Billede

Formanden for juryen bag Det digitale Spadestik, Katrine Birkedal Frich, har fredag den 20.december ringet til de tre nominerede til prisen, som uddeles på Spadestikskonferencen 21-22 januar. Prisen er på 15.000 kroner.

Katrine, som ses på billedet fra 2018-konferencen, har sammen med juryens to øvrige medlemmer, Nils Mulvad og Magnus Bjerg, nomineret to projekter fra TV2 Østjylland og et fra Fyns Amtsavis. Der var ialt fem indtillede projekter til Det digitale Spadestik.

Med de to nomineringer denne gang beviser TV2 Østjylland, at det ikke var en enlig svale, da medarbejdere fra den regionale tv-station vandt den første digitale pris på Spadestikskonferencen i 2018.

Vinderen af 2020-prisen findes på konferencen, her vil juryen nøje følge med, når de tre projekter præsenteres, idet selve præsentationen vil få afgørende indflydelse på afgørelsen.

Her er juryens begrundelse for at nominere de tre, og de nævnes i tilfældig rækkefølge:

 

Dem som ilden tog

TV 2 Østjylland: Thomas Gam Nielsen, Sofie Bock Troelsen, Mads Ilum Dalsgaard, Anders Madsen og Jamilla Sophie Alvi

Hvordan kunne Gudrun, Inger-Lis og Johanne omkomme i en brand på deres plejehjem? Det spørgsmål leder TV 2 Østjylland gennem afdækningen af dødsbranden i 2018. Undervejs fortælles de afdødes og pårørendes historier. Samtidig afsløres det, at lige netop den afdeling af plejehjemmet manglede sprinkleranlæg. En mangel, som kommunen efterfølgende investerer millioner i. Historien om de tre borgere, der omkommer i kommunens varetægt på det lokale plejehjem er rystende, effektivt digitalt fortalt og godt dokumenteret. Og historien kunne med rette både starte og ende her. Men journalisterne løfter den lokale tragedie til et højere niveau ved at påvise at brande på plejehjem og i beskyttede boliger årligt koster cirka 10 personer livet. Projektet bliver et velfortalt mikrokosmos, hvor hver en sprække undersøges, som ender med at være vigtigt afsæt for en meget bredere diskussion af sikkerhed versus besparelser i en presset kommune.

 

Falsk Facebookprofil

Fyns Amts Avis: Journalist Henrik Nguyen, 

I en tid, hvor misinformation inficerer den politiske debat via sociale medier, er det opløftende at se, hvordan Fyns Amts Avis’ journalister forholder sig kritisk undersøgende til det digitale kommentarspor. En sund undren kombineret med effektiv brug af digitale værktøjer sender avisen på sporet af en mistænkelig profil, der viser sig at gemme sig bag et stjålent profilfoto og en falsk identitet. Med sproganalyse afdækkes de påfaldende sammenfald mellem den falske profils formuleringer og en lokal politiker, der konsekvent blev rost af profilen. Avisens digitale undersøgelse ender med at få konsekvenser for den lokale politiker og er et flot eksempel på, at den kritiske lokaljournalistik følger med brugerne - også helt ud på debattråden på de sociale medier.

 

Sonja fik et opkald fra politiet

TV 2 Østjylland : Søs Kjeldsen, Pernille Olsson, Niels Bentsen, Jamilla Sophie Alvi Research: Michael Lauritsen og Asbjørn Andersen

Sonja Zweidicks fortælling handler om at miste den mand, hun kendte, til handicap og genoptræning efter en trafikulykke. Med stærke digitale virkemidler går historien direkte i hjertet. På Facebook leveres den gribende beretning gennem en minidokumentar, der sammen med netartikler og tv-indslag rejser en væsentlig debat om følgerne for de pårørende til hjerneskadede, når kommunens botilbud i dette tilfælde ligger 145 kilometer og næsten to timers kørsel væk. En stærk fortælling, der vækker læserens empati.

Blizzload