Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Vinderen af Det digitale Spadestik 2020

Billede

Det har i år været en svær beslutning for juryen. Vi har set tre spændende og stærke oplæg om både metode og formidling. Alle tre historier har hver deres kvaliteter.


Historien om brand på plejehjem viser, at institutioner landet over har haft rod i sikkerheden med flere dødsfald til følge. Brandene har givet medieomtale, men i sagen her går journalisterne dybt i researchen i lokalmiljøet for at fortælle de tre omkomne kvinders historie. Det er glædeligt at se et projekt, der har styrket relationen blandt de pårørende og skabt en unik forbindelse til bearbejdning af en tragedie.


Fyns Amts Avis’ historie om den falske Facebook-profil viser, at digitale redskaber og know how er nødvendig for at dokumentere fordækt påvirkning af den digitale debat. Et yderst veloplagt oplæg gav juryen et solidt indblik i den omfattende research - også de velvalgte skridt, der er taget uden at bære den ønskede frugt. 


Journalisterne fra Tv2 Østjylland gik i den undersøgende journalistiks værktøjskasse for at afdække et muligt kommunalt svigt af en svært handicappet borger. Lige så kritisk som de gik til kommunen med aktindsigt og konfrontation forholdt de sig til deres hovedkilder. Journalisterne lagde systemkritikken ned, da deres research viste, at der ikke var dækning. At turde skifte retning undervejs i sit projekt og gå kritisk til også sin egen research og metode viser overblik. Tilbage står en uhyre rørende og sjældent velfortalt historie, der viser stor forståelse for de forskellige digitale platformes styrker og svagheder. Hvad der for redaktionen begyndte som et eksperiment, står for juryen tilbage som et flot og velformidlet eksempel på undersøgende digital journalistik. Journalistik, der viser, som det blev nævnt i oplægget i dag: “Vi skal huske at lege, så kommer resten af sig selv.” 


Vi kunne fra juryens side ikke være mere enige, derfor er vinderen af årets digitale spadestik: TV2 Østjylland med “Sonja fik et opkald fra politiet”.


Stort tillykke!


 Juryen bag Det digitale Spadestik: Katrine Birkedal Frich, Nils Mulvad, Magnus Bjerg.

Blizzload