Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

40 indstillinger til Spadestiksprisen. Vil du vide hvem og hvad, så læs her:

Billede

 

Her følger i tilfældig rækkefølge uddrag af indstillingerne til Spadestiksprisen 2022.  

Stefan Jørgensen, Alexander Klemp og Sebastian Stork, TV Syd, for projektet ”De Syge Gadehunde” om svigtende moral og gentagende lovovertrædelser fra en gadehundeforening, en nærmest ikke-eksisterende myndighedskontrol, påbud, politisigtelser og forventeligt også lovændringer. Den 1. september 2022 skal bagmanden møde i retten, hvor denne er tiltalt for over 40 forhold omkring den sag, som TV SYD afdækkede.

*

Gitte Hansen og Theis Lange Olsen, DR Østjylland for ”Amputationer”, en dækning af sagen om, at Region Midtjylland ikke i tide har fået behandlet en gruppe borgere og dermed er endt med at foretage benamputationer, der muligvis kunne være undgået. Op mod 92 patienter årligt kan muligvis have undgået at få amputeret et ben, viser en ekstern analyse.

*

Esben Larsen Mikkelsen og Jonas Hvid, JP Aarhus, for ”Boligforeningerne under lup”. En serie på flere end 100 artikler. Siden den 2. oktober 2020, da direktøren for boligforeningen Østjysk Bolig, Allan Søstrøm, blev politianmeldt for underslæb, har de to journalister gennem vedholdende arbejde afdækket de stærkt kritisable forhold i Østjysk Bolig.

*

Maria Dalhoff og Jørgen Rye, JP Aarhus, for ”Byggeriet bag facaden”. Gennem indtil videre 17 artikler har de to reportere via aktindsigter, baggrundsinterviews og kritiske spørgsmål blotlagt svært tilgængelige oplysninger om en af de største dagsordener i Aarhus Kommune overhovedet: Bebyggelsen af byen.

*

Frank Weirsøe (TV2 Fyn) og Espen Slavensky, Sebastian Bindesbøll Møller og Christian Steffens Nielsen Therkildsen, alle TV 2 Lorry, for ”Byggeskandalen Grønnely”. De har afsløret, hvordan både beboere og håndværkere har været udsat for uhumske, sundhedsskadelige og ligefrem livsfarlige forhold, fordi byggefirmaet Grønnely har set stort på regler om alt fra brandsikkerhed til byggetilladelser og social dumping, mens skiftende myndigheder har udvist forskellige former af handlingslammelse.

*

Carsten Tolbøll fra Nordjyskes Thy-Mors-redaktion i Thisted, for ”Dødsbrand i Thisted”, en afdækning af flere mistænkelige forhold, der førte til at en brand i et boligkompleks kostede en 19-årig kvinde livet. På vegne af en undrende offentlighed og de efterladte har Nordjyske dermed været i stand til at bringe klarhed og kunnet forklare, hvorfor det kunne gå så galt. 

*

Rasmus Just, JP Lokal, for ”Chefjurist bijobbede på halvtid”, en afdækning af forholdene under Vejle Kommunes chefjurist. Via aktindsigter og kontakt til mange kilder har han afdækket en særegen kultur mellem den politiske top og samarbejdet med chefjuristen. JP Vejle har vedholdende og systematisk arbejdet afdækket flere forhold, som har været kendt i systemet i årevis, men som først er kommet frem, da JP Vejle begyndte at grave i sagen.

*

Claus Kræmmergaard fra Nordjyskes Vendsyssel-redaktion for ”Seksuelle overgreb på sygehuset”. Tilliden mellem dig og din læge er noget af det mest hellige, der findes i et samfund. Mindst 34 kvinder i Nordjylland oplevede i perioden fra 1965 og frem til 1990 at få brudt den tillid af en nu afdød gynækolog ved sygehuset i Hjørring. Det er essensen af den opsigtsvækkende afsløring.

*

Claus Kræmmergaard, journalist på Nordjyskes Vendsyssel-redaktion, for ”Kommunaldirektørens ulovlige skur”, en afsløring af en kommunaldirektørs ulovlige benyttelse af et gammelt skur på under ti kvadratmeter. Uden strøm og vand indlagt. Han dokumenterede, at kommunaldirektørens ophold i skuret ikke alene skete i strid med kommunens egne regler; kommunaldirektøren havde tillige forsøgt at påvirke sagsbehandlingen af sin egen byggesag for at kunne få lov til at bo i.

*

Claus Kræmmergaard, Nordjyske, for ”Et værdigt ældreliv”, en afdækning af en dyb utilfredshed med forholdene i ældreplejen i Brønderslev Kommune. En afdækning, der tvang lokalpolitikerne til at foretage en række ændringer for at forbedre de utilfredsstillende forhold, og foranlediget af artiklerne i Nordjyske gik Styrelsen for Patientsikkerhed også ind i sagen. Styrelsen fandt "kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden" på Margrethelund, og lederen af plejehjemmet blev derefter skiftet ud.  

*

Claus Smidstrup, Birgitte Sonne Kristensen og Christian Made Hagelskjær, Det Nordjyske Mediehus, for ”Den skæve kulturstøtte”.  Mindre end tre procent af kulturministeriets støtte går til Nordjylland, selv om 11 procent af landets befolkning bor her. Konsekvensen af serien er, at den ulige fordeling ikke bare er blevet sat på den regionale nordjyske dagsorden, men rækker ind på Christiansborg og op på ministerniveau.

*

Michael Guldbrandt og Emma Fjordbak, TV2 Nord, for ”Den russiske spion i Aalborg”. Det er historien om industrispionage og vores forhold til fremmede magter og fortællingen om, hvordan en hel almindeligt nordjysk virksomhed kan have oplysninger, som en udenlandsk efterretningstjeneste vil gå langt over grænsen for at få fat på. ”Den russisk spion i Aalborg” starter med en tilsyneladende ligegyldig anholdelse på en parkeringsplads ved Bakken og udvikler sig til en lukket retssag og en tiltale for spionage. 

*

Danni Poulsen, Lokalavisen Aarhus, for ”DF’s snyd med partistøttemidler”.  Udbetalte midler blev ikke brugt, ligesom ubrugte midler ikke blev modregnet det efterfølgende år, som de ellers skal ifølge reglerne. Det er snyd, men systemet er indrettet sådan, at det er baseret på blind tillid.  En sag, som snart et år efter, at Lokalavisen Aarhus bragte den første historie, fortsat bliver efterforsket af Østjyllands Politi, som har sigtet flere personer i DF – blandt andet på baggrund af Lokalavisen Aarhus’ afsløringer.

*

Louise Bruun Høfler og Tobias Hansen Bødker, JP Randers, for ”Direktørens ord er lov”, om en lang række problemer i børn- og skoleforvaltningen i Randers Kommune. Artiklerne førte til fyringen af en af kommunens øverste embedsmænd, forvaltningsdirektøren Michael Maaløe, der havde stået i spidsen for 3200 medarbejdere siden 2017.

*

Jonas Ancher Nyeng (Fyens Stiftstidende), Rune Hellgren Blichfeldt (Fyens Stiftstidende), Frank Weirsøe (TV2 Fyn) og Frederik Zeuner Nielsen (TV2 Fyn), ”Asbestsagen fra Odense”. De fire journalister har afsløret, hvordan håndteringen af potentielt livsfarlig asbest foregik uansvarligt i forbindelse med en renovering til 700 millioner kroner i Odense og hvordan talrige håndværkere blev sendt ind i lejligheder og kældre, hvor der fortsat fandtes asbestfibre, så man nu skal holde øje med, om de i løbet af de næste 40 år udvikler livstruende sygdomme.

*

Finn Eriksen, Fyns Amts Avis, for ”Striden om Valdemars Slot”. Slottets tidligere ejer, lensbaron Niels Krabbe Iuel-Brockdorff, døde tilbage i 2017. I 2019 fortalte den ene datter, Louise Albinus, at hun sammen med sin søster, Caroline Fleming skulle arve, og Louise Albinus skulle stå for den daglige drift. Men døtrene endte i en strid, som fik slottets fremtid til at vakle. Hvilket ikke blot er en celeber historie om to søstre i konflikt, men historien om et stykke dansk og sydfynsk kulturarv.

*

Rikke Folm Berg, Lolland Falsters Folketinde, for ”Jorden er giftig”, der blev bragt i syv afsnit i Lolland-Falsters Folketidende i efteråret 2020 med opfølgende artikler derefter. Artikelserien handler om ægteparret Svend-Aage og Vivian Lindahl, der ved et tilfælde fandt ud af, at deres grund var forurenet, men ingen hjælp kunne få.

*

Kasper Larsen, TV2 ØST for ”Drab på lukket afdeling”.  Drab på lukkede, psykiatriske afdelinger er meget sjældne i Danmark. Faktisk er der kun begået ét drab på en lukket afdeling de sidste 22 år - måske endda længere, da det ikke er registreret før 2000. Det skete den 27. februar 2021, hvor en 39-årige kvinde blev dræbt af en anden patient på afdeling S1 på Psykiatrihospitalet Oringe i Vordingborg. Politiet nu – mere end et år efter drabet, og efter afslutningen på selve drabssagen – gået i gang med at undersøge, om der er nogen i psykiatrien, der har begået noget strafbart i forbindelse med sagen.

*

Kasper Larsen, TV2 ØST, for ”Den livsfarlige faldulykke ved Kragerup Gods”.  Den 7. november 2020 faldt en 28-årige kvinde 16 meter ned i frit fald fra en forlystelse ved Kragerup Gods. Hun brækkede bækkenet, knuste højre fod, brækkede tre ribben, knuste brystbenet og brækkede fire lændehvirvler og korsben ved faldet. Umiddelbart efter ulykken frikendte godset sig for ansvar. Kasper Larsen fik fremskaffet manualen fra den amerikanske producent af forlystelsen, og her var anbefalingerne til sikkerhed langt mere omfattende en dem, de danske myndigheder havde valgt at udstede. Et år efter ulykken blev Kragerup Gods idømt en bøde på 60.000 kr. for ansvarspådragende uagtsomhed.  

*

Sophie Schou Jensen og Asbjørn Andersen, TV2 Østjylland, for ”Kommuner svigter handicappede børn”. Forældre til børn med handicap oplever at Odder Kommune ikke yder den hjælp, de har ret til, og samtidig er kommunen blandt de langsomste i landet til at behandle sager om sårbare børn. TV2 Østjyllands dækning satte den politiske dagsorden i Odder Kommune i flere uger og var desuden et afgørende tema i den kommunale valgkamp.

*

Tina Bryld og Jonas Hvid, JP Aarhus, for ”Krænkelser på Aros”, artikler i JP Aarhus om sexisme/krænkelser, magtmisbrug og dårligt arbejdsmiljø på et af Danmarks største og mest besøgte kunstmuseer, Aros i Aarhus. En konsulentundersøgelse, at der havde været organisations- og ledelsesmæssige problemer, og at der er forekommet krænkelser. Som en konsekvens valgte museumsdirektør Erlend Høyersten i juni 2021 at opstige sin stilling.

*

Nanna Cecilie Madsen, JydskeVestkysten, for ”Landevejens skjulte pirater”. Ideen opstod i forbindelse med drabet på Mia Skadhauge Stevn. Man formodede, at Mia havde sat sig i en pirattaxi, og det fik Nanna Cecilie Madsen til at spørge sig selv: Hvor stort er problemet med pirattaxier i Syd- og Sønderjylland – og har det haft nogle konsekvenser? Resultatet blev en serie, hvor hun afslørede et hemmeligt netværk mellem pirattaxi-chauffører og kunder, som end ikke politiet kendte til.  

*

Lars Teilmann og Steffen de Vries, Det Nordjyske Mediehus, for” Urent trav” om hestehandler og milliardær Andreas Helgstrand. En historie om en mand, som ikke går af vejen for at snyde sine partnere og venner, når der skal handles heste, som er ejet i fællesskab. En historie om en mand, der bruger fordækte forretningsmetoder til at opbygge sit imperium. En historie om en mand, der sælger heste til flere millioner kroner bag om ryggen på sine medejere – og til langt højere priser, end han fortæller dem. En historie om en mand, der bryder skriftlige aftaler, hemmeligholder salgskontrakter og fakturaer, mens han selv tjener styrtende på partnernes bekostning. 

*

Lars Teilmann, Emma Fjordbak og Caspar Birk, Det Nordjyske Mediehus, for deres afdækning af forløbet omkring deres egen chefredaktør, Søren Christensens død som følge af en kødædende bakterie. En beretning om forløbet op til Søren Christensens uheld – han blev kørt ned på en cykeltur – og den efterfølgende behandling, der efter lægefejl på lægefejl førte til hans død.  

*

Sabina Nesheim, TV 2 Lorry, for ”Mobning bag folkekirkens mure”. TV 2 Lorry har med Sabina Nesheim i spidsen i en artikelserie udgivet på tv2lorry.dk, afdækket de massive problemer med dårligt psykisk arbejdsmiljø i Københavns- og Roskilde og Helsingør Stift. Aktindsigter til Arbejdstilsynet viste, at hver fjerde kirke i Københavns Stift på et tidspunkt i løbet af de sidste 10 år har fået enten et påbud eller en vejledning, der handlede om psykisk dårligt arbejdsmiljø. I Roskilde og Helsingør Stift er der tale om hver femte.

*

Anne Diklev Pallesen, Anne Sophie Flach og Anders Ejbye-Ernst fra DR P4 København for ”De hårdt pressede fødeafdelinger i hovedstaden”. I en lang række gennemresearchede artikler og radioudsendelser har de kunnet dokumentere de kritisable forhold på fødegangene og neonatalafdelingerne i hovedstadsområdet. I Region Hovedstaden har det blandt andet ført til, at regionsrådet har styrket fødsels- og neonatalområdet med 54 millioner om året. 

*

Mark Michael Hede og Sara Hansen, JV Esbjerg, for ”Esbjergs glemte børn”.  Over knap tre uger skrev Mark og Sara hårde nyheder om glemte millionbevillinger og manglende henvisninger og udeblivende hjælp kombineret med rørende cases, der satte ansigt på konsekvenserne af den manglende hjælp til specialbørn. Det hele kulminerede med, at skolechefen stoppede – og politikerne hyrede et eksternt firma til at kulegrave hele området. Resultatet blev en rapport, slog fast, at Esbjerg Kommunes indsats for skoleelever med særlige behov har været alarmerende dårlig.

*

Simon Mølgaard og Jesper Christiansen, TV2 Nord Frederikshavn for ”Det falske universitet”. Fra et lille kontor på 2. sal i Kattegat Siloen i Frederikshavn har Aalborg Academy Of Science i flere år udgivet sig for på arabisk at være et anerkendt dansk universitet. Derved har man kunne tiltrække studerende fra Mellemøsten og udstyrer dem med værdiløse doktorgrader. Det er historien om luftkastellet, der blev sprængt. I 6 nyhedsindslag på TV2 Nord og webdokken ”Det Store Videnskabsakademi” fortæller de to journalister om det store fupnummer.

*

Connie Bøgwad Schmidt, JV Haderslev, for ”Endelig lyttede de voksne til 13-årige M”. Haderslev Kommune ville flytte en 13-årig dreng fra den plejefamilie, han boede hos i Vojens - til en ny plejefamilie i Esbjerg. Han ville dog ikke til Esbjerg. Det var tre år siden, han og hans søskende blev anbragt udenfor hjemmet, og M fortalte, at de få gange, nogen havde spurgt ham, hvad han ville, så lyttede de alligevel ikke. Men Connie Bøgwad Schmidt lyttede, og efter en række artikler om M og hans situation, spurgte familieafdelingens medarbejdere, hvad han ville, som man burde have gjort. 

*

Connie Bøgwad Schmidt, Michael Mogensen, Rikke Baltzer Knudsen og Amalie Tarp Borup, JV Haderslev, for ”Sommersted Plejehjem”. Gennem flere måneder lyttede han til pårørende, der i årevis var blevet overhørt og ignoreret. Avisen afdækkede blandt andet sagen om 90-årige Dagmar, der i over et år var smittet med fnat, inden hun fik den rette behandling, hvilket hendes døtre fortalte om og klagede over til Patientklagenævnet. Det har siden ført til, at Styrelsen for Patientsikkerhed har været på besøg, og kategoriseret plejehjemmet i kategori 4: Kritiske problemer af betydning for den fornødne kvalitet.

 *

Christian Fomsgaard, Asbjørn Andersen, Michael Lauritsen og Christine Vestergaard, TV2 Østjylland for ” PTSD i jobcentret - Rasmus sagen”. I maj 2022 afdækkede TV2 Østjylland, hvordan psykiatriske diagnoser og lægers anbefalinger var blevet tilsidesat i en sag om en borger i Jobcenter Randers. 28-årige Rasmus Dalgaard og hans familie stod frem og fortalte, hvordan han – deres – liv var blevet smadret efter et syv-årigt tovtrækkeri med kommunen.  Siden har TV2 Østjylland dokumenteret, hvordan langt de fleste, som bliver tilkendt ressourceforløb for at undgå førtidspension, alligevel ender på netop førtidspension. Meget få ender i ordinær beskæftigelse. 

*

Rikke Stokholm og Dorthe Olsgaard, TV2 Øst for ”Vold og trusler på opholdssted for udsatte børn og unge”. TV Øst viser videoer af den voldsomme behandling og de trusler, som børnene på opholdsstedet Take Care er udsat for fra flere af de ansatte - samtidig med afsløringen af, at myndighederne vil lukke stedet. Rikke Stokholm og Dorthe Olsgaard kan efterfølgende afsløre, at kun 11 af de 19 ansatte på stedet havde en relevant uddannelse.

*

Rasmus Poulsen Larsen, DR P4 Trekanten for ”Sundhedsundersøgelse i Grindsted”, en dækning af grindstedsborgeres bekymring for, om forureningen i byen gør dem syge. Dækningen har været kraftigt medvirkende til, at der endnu en gang skal forskes i Grindstedborgernes sundhed. Region Syddanmarks embedsmænd havde ellers en gang forsøgt at stoppe alt videre forskning og diskussion, ved at tilbageholde et markant opråb fra to ALS-forskere for offentligheden.

*

Amalie Tarp Borup og Rasmus Just, JydskeVestkysten, for ”Svigt i Psykiatrien”. I artikelserien dokumenterer de, hvordan et massivt arbejdspres, vold og trusler og mistillid til ledelsen har fået ansatte til at flygte fra den sønderjyske afdeling i hobetal, hvorved patienter og pårørende er blevet svigtet.  Afdækningen af problemerne i voksenpsykiatrien i Aabenraa afledte, at Amalie Tarp Borup og Rasmus Just kort efter kunne afsløre lige så store udfordringer på afdelingen for psykisk syge børn- og unge på samme matrikel. 

*

Per Harder Højbjerg, TV2 Nord, for ”Thida-sagen”. Andreas Pedersen var kun få måneder gammel, da han i efteråret 2020 blev efterladt i Brønderslev hos sin far, fordi hans mor Thida blev udvist til Cambodja. TV2 Nord afdækkede i løbet af en stribe nyhedsindslag, at der var sket en fejl. En overset EU-dom fik myndighederne til at reagere omgående, og på rekordtid blev udvisningen af Andreas’ mor, Thida annulleret. Efter 54 døgns adskillelse blev mor og barn genforenet, og en måned senere fik Thida opholdstilladelse.

*

Thomas Lee Christensen og Lone Beck, Det Nordjyske Mediehus, for ”Gravenshoved Kostskole”. Det er historier om kadaverdisciplin, tvangsfodringer, fysiske, psykiske og seksuelle overgreb begået mod eleverne. Den store mængde research er med til at løfte formidlingen fra udelukkende at handle om en række anklager til at være en større fortælling om livet på og omkring en skole, der i løbet af dens tid har givet mange elever ar på sjælen, men som også var en skole, der i sin samtid blev storrost for sine resultater fra politisk hold. 

*

Jakob Risbro, Stefan Brix, August Sandberg Mylenberg og Ole Frank Rasmussen, TV2 Fyn, for ”Lægesvindel i Svendborg”. En historie om, hvordan et lægepar i Svendborg i årevis har sendt regninger til Region Syddanmark for lægearbejde, der reelt aldrig havde fundet sted. TV2 Fyns dækning har betydet, at Region Syddanmark nu har allokeret et betragteligt millionbeløb til at styrke stikprøvekontrollen med de syddanske praktiserende læger.

*

Jesper Christiansen, Katja Schlaikjær og Vibe Aagaard, TV2 Nord, for ”Ulovlige udbygningsaftaler”. TV2 Nords journalister har afdækket en årelang kritisabel praksis ved vedholdende at have fokuseret på at grave i en kompleks og teknisk sag, der startede med en mistanke på Facebook. I dag står det klart, at initiativet til en udbygningsaftale udelukkende kan komme fra grundejeren, og at kommunen handlede forkert. Noget som fx Københavns Kommune nu sætter medarbejdere på kursus i for at undgå.  

*

Lene Ravn, Sanne Christophersen, Henrik Birkbak, David Essenbæk Jakobsen, Ehsan Faizzad, Andreas Bach Petersen, Kristian Nygaard Jakobsen, Frederikke Schmidt, Mai Valentine Kristensen, Emil Damborg Jensen, Pernille Mattson Olsson, Asbjørn Andersen og Michael Lauritsen, TV2 Østjylland, for ” Vanvidsbilister i Aarhus V – rådden trafikkultur koster menneskeliv”. På få år er to unge kvinder blevet trafikdræbt i det såkaldte dødskryds i det vestlige Aarhus. Begge kvinder blev påkørt af bilister, der kørte over for rødt lys og kørte for stærkt. I sommeren 2021 blev politibetjenten Stefan Nymann kørt ned af en flugtbilist og invalideret på livstid i et kryds få hundrede meter fra dødskrydset. TV2 Østjylland har i snart to år systematisk undersøgt trafikkulturen og afsløret, at trafikkulturen er ude af kontrol, og at myndighederne har spillet fallit.

*

Irene Nørgaard, Christine Vestergaard og Oskar Fisker, TV2 Østjylland, for ” Vores mareridt fra børnehaven - fra overgreb til tabu”.  En tv-dokumentar og digital dækning om ofrene for en pædagogmedhjælpers overgreb på en gruppe børn i Beder i 2007. Ofrene, de nu unge voksne fortæller om deres oplevelse af tabuet og tilhørende frustrationer. De fortæller, hvad der konkret skete, dengang for mange år siden med den pædofile pædagogmedhjælper i legehuset i Grønnebakken. De unge sætter ord på og dermed bliver programmet selv en del af løsningen på tabuiseringen og fortielsen, der har gjort det så svært for de unge at frigøre sig fra fortidens traumatiserende begivenheder.

 

Blizzload