Her er de fem nominerede til Spadestiksprisen 2022
Juryen har nomineret fem projekter til Spadestiksprisen 2022. I alt var 40 projekter indstillet til prisen, og juryen har været igennem et omfattende og grundigt arbejde med at udvælge de fem til finalen.
De fem nominerede præsenteres på Spadestikskonferencen 11.-12. oktober på Koldingfjord. Her vil deltagerne i konferencen få mulighed for at være med til at afgøre, hvem der skal løbe med Danmarks største pris for undersøgende journalistik, Spadestiksprisen på 100.000 kr.
Deltagerne i konferencen stemmer på deres favorit til spadestiksprisen, og deltagernes stemmer vægter 50 pct. Samme vægt har juryens afgørelse. Efter endt præsentation på konferencen samles juryen en sidste gang og ranglister de fem nominerede.
Vinderen udpeges ved aftenens brag af en festmiddag.
Motivation
Her juryens motivation for hver af de fem nominerede projekter, i vilkårlig rækkefølge:
Esbjergs Glemte børn
Mark Michael Hede og Sara Hansen
I efterhånden en del år har vi talt om inklusionsreformen og de mulige konsekvenser af dette. Hos Jydske Vestkysten er man med serien “Esbjergs glemte børn” for alvor lykkedes med at sætte ansigter og skæbner på kommunens manglende indsats for udsatte børn og familier, som bevæger sig i feltet mellem den klassiske folkeskole og specialklasserne. Med store konsekvenser for børnene, deres klassekammerater og familierne, som står magtesløse tilbage.
Journalisterne afdækker, at der er i årevis har været tale om en spareøvelse hos Esbjerg Kommune. Efter avisens dækning sætter kommunen en undersøgelse af området igang, og avisens solide journalistik bliver eftertrykkeligt bekræftet i den uvildige rapport.
Relevant, aktuelt og vedholdende journalistik, som i årene fremover kan få stor betydning for de udsatte børn i Esbjergs folkeskoler.
PTSD i jobcentret
Christian Fomsgaard, Asbjørn Andersen, Michael Lauritsen, Christine Vestergaard
Fremragende og velfortalt historie om mennesket i systemet. Stærkest illustreret via Rasmus, som har fået PTSD af sin kamp med og mod Randers Kommunes jobcenter. Denne case-fortælling er grundig, gennemarbejdet, og journalisterne har brugt tilsvarende energi på at få jobcenter og kommune i tale. Det resulterer i et konfronterende interview af høj klasse, hvor kommunen står afklædt tilbage.
Journalisterne formår via supplerende historier at brede problematikken ud og rette skarp kritik mod jobcenteret og de strukturelle barierrer. En historie der havde gennemslagskraft langt uden for Randers Kommune, og konsekvensen er en stor undersøgelses af kommunens beskæftigelsesindsats. Og nu også førtidspension til Rasmus.
Chefredaktørens død
Lars Teilmann, Emma Fjordbak, Caspar Birk
Kan et medie dække sin egen chefredaktørs død, med de etiske dilemmaer, der naturligvis følger med? Svaret er ja, når man læser Nordjyskes fortælling om, hvordan en kødædende bakterie endte med at koste Søren Rosenlund Christensen livet.
Hovedhistorien er skrevet med overskud og formidlet med simple men stærke fortællegreb, som gør at både systemfejl og lægefejl står fuldstændigt klart for læseren. Det er ondt-i-maven-læsning, men historien er stadig afbalanceret uden at det bærer præg af, at det handler om journalisternes egen chefredaktør.
Deres dækning gør det klart, at der mangler viden om bakterien og at lægevagternes it-system er oldnordisk. Men samtidig understreger historien, hvor svært det er som både patient og familie at ramme systemet, når ingen rigtig vil lytte, og når man som pårørende grundlæggende stoler på de myndighedspersoner man møder.
Sundhedsundersøgelse i Grindsted
Rasmus Poulsen Larsen
Når Region Syddanmark på kort tid kan vende på en tallerken i en sag, og regionens egen formand har svært ved at finde en på en plausibel forklaring, så har man som journalist gjort sit arbejde.
DR Trekanten tog ikke Region Syddanmarks udlægning for gode varer, da regionen præsenterede og fordrejede konklusionerne af den første sundhedsundersøgelse af Grindstedværkets forurening. Men via aktindsigter og gammeldags knofedt, kunne DR Trekanten som det første medie afsløre, at to medlemmer af ekspertpanelet var uenige i de konklusion, som Region Syddanmark præsenterede. Endda suppleret med case-fortællinger – stærkest eksemplificeret ved Ketty, som har været en gennemgående figur i deres dækning.
Dén afsløring lagde grundstenen til flere historier hos både DR og andre medier, som kortlagde et overordentlig uskønt forløb omkring hele undersøgelsen og de offentliggjort konklusioner. Regionen har nu sadlet om, og en ny undersøgelse er på vej.
Konsekvenserne af forureningen kendes endnu ikke, men DR Trekanten har spillet en vital rolle i at sikre, at Grindsted-borgerne kan føle sig sikre på, at de får en fair og tilbundsgående undersøgelse.
Drab på lukket afdeling
Kasper Larsen
Det er heldigvis yderst sjældent, at der sker drab på lukkede psykiatriske afdelinger. Men når det sker, fortjener offentligheden at høre, hvad der skete.
Da sagen først kom frem i februar 2021, efterlod myndighederne det indtryk, at drabet lige så vel kunne være fundet sted i nærheden af psykiatrihospitalet Oringe ved Vordingborg. Det var således slet ikke meningen, at offentligheden skulle have indblik i, at drabet blev begået inde på det psykiatriske hospital. Men TV2 Øst afslører, at både drabsmand og offer boede på Oringe, og at drabet endda blev begået i hospitalets lukkede gård.
Men flere ting følger efter fra TV 2 Øst. Blandt andet at gerningsmanden var vurderet som sindssyg med ekstremt aggressive og sadistiske fantasier. Alligevel var han ikke anbragt i retspsykiatrien eller under observation. At offeret lå død i en time, uden at der skete noget. Derudover har journalisten rejst en debat om regionens brug af observationer på personer indlagt i psykiatrien.
Det er kritisk journalistik lavet om et system, som absolut ingen interesse har i at historien kommer frem. Dækningen er balanceret og viser, at også drabsmanden er blevet svigtet, inden det fatale øjeblik indtraf.
SE ALT OM DE FEM NOMINEREDE PROJEKTER. KLIK HER
Styr på habiliteten
Juryens formand, Allan Spangsberg, som vandt Spadestiksprisen for to år siden, siger om juryens arbejde:
"For to af projekterne, som er blevet nomineret, er der åbenlyse habilitetsproblemer i forhold til juryen.
Den ene er DR Trekantens historier om Region Syddanmarks Grindsted-undersøgelse - I juryen sidder Camilla Rozenfeld, som er redaktionschef for DR Trekanten.
Den anden er Nordjyskes historie om deres chefredaktørs død. Én af journalisterne bag den historie er Emma Fjordbak, som også er i juryen. Emma arbejder i dag hos TV 2 Nord.
Når juryen har vurderet de to projekter, har det været uden at de to jurymedlemmer har haft en stemme i debatten. Og vurderingen har været klar – projekterne kan juryen ikke komme uden om i nomineringen.
For at fjerne enhver tvivl er de to medlemmer også trådt ud af juryens resterende arbejde med at vurdere de fem nominerede projekter. Juryens vurdering af disse projekter bliver først færdiggjort efter præsentationerne på Spadestikskonferencen i Kolding."