Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Rasmus Poulsen Larsen, DR Trekanten, vinder Spadestiksprisen

Billede

Rasmus Poulsen Larsen, DR P4 Trekanten i Vejle vinder Spadestiksprisen 2022 for sin dækning af grindstedsborgeres bekymring for, om forureningen i byen gør dem syge. Dækningen har været kraftigt medvirkende til, at der endnu en gang skal forskes i Grindstedborgernes sundhed. Region Syddanmarks embedsmænd havde ellers en gang forsøgt at stoppe alt videre forskning og diskussion, ved at tilbageholde et markant opråb fra to forskere for offentligheden.

I 2020 konkluderede Region Syddanmarks regionsråd på baggrund af en registerundersøgelse, at der ikke var grund til bekymring: Man bliver ikke mere syg af at bo i Grindsted.

Men ikke alle borgere følte samme lettelse, og Rasmus Poulsen Larsen begyndte derfor at undersøge grundlaget for Regionsrådets konklusion. I efteråret 2021 afslørede han på baggrund af gennemgang af 3930 siders aktindsigt, at to ALS-forskere fra Københavns Universitet, der var en del af regionens rådgivningspanel, faktisk mente at forekomsten af muskelsvindssygdommen ALS og andre neurologiske sygdomme blandt borgere i Grindsted bør undersøges nærmere. Men at dette ikke blev forelagt politikerne eller offentligheden

Afsløringen lagde nyt pres på Region Syddanmark, som kort tid efter meddelte, at man vil have nye undersøgelser af, om forureningen fra Grindstedværket gør byens borgere syge.

Formanden for Spadestiksprisen jury, Allan Spangsberg, overrakte prisen ved Spadestikskonferencen på Koldingfjord og sagde blandt andet, at Rasmus Poulsen Larsens historie er afslørende: - En afsløring, som regionen ikke ville have frem. Som hverken offentligheden eller politikerne kendte til. Det gør de nu, og borgerne i og omkring Grindsted er på grund af dit arbejde nu sikret, at de får en fair undersøgelse af forureningens mulige konsekvenser.

Rasmus Poulsen Larsen og DR P4 Trekanten får Spadestiksprisen på 100.000 kr. 

 

 

 

 

Blizzload