Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Vores mareridt fra børnehaven - fra overgreb til tabu

Skrevet af Dennis Kragelund

Intet at vise
Indhold

Vores mareridt fra børnehaven - fra overgreb til tabu

Da sagen om en pædagogmedhjælpers overgreb på en gruppe børn i Beder i 2007 blev afsløret eksploderede forargelsen. Overgrebene foregik nemlig, mens børnene burde være sikre blandt personalet i en kommunal børnehave.

I årene efter afsløringen har den offentlige interesse ikke overraskende især handlet om de pædofile og redskaber til at sikre sig mod nye overgrebs-sager. Ofrene, børnene, blev i bedste mening skånet for yderligere opmærksomhed. Dermed forvandlede traumet fra overgrebet sig til et tabu, som børnene som unge voksne står alene med. 

TV2 Østjyllands journalist Irene Nørgaard havde gennem flere år kontakt med ofrene, og ved at give dem en stemme og samtidig undersøge hvad der egentlig sker med ofrene for pædofili, har hun med sin dækning skabt et helt nyt perspektiv på både børn og forældres værste mareridt.

”Jeg har behov for at dele det”, fortæller den nu 18-årige Matilde Roland Larsen, der er er et af ofrene i Bedersagen. Mathilde har gennem sin opvækst oplevet både de umiddelbare psykiske konsekvenser og den efterfølgende fortielse af overgrebene. Selv en pædagog, der som ansvarlig voksen skulle hjælpe ”Beder-børnene” videre i hverdagen, erkender, at han ikke har talt nok med børnene om de pædofile overgreb.

I dokumentaren lader Irene Nørgaard dog ikke bare ofrene, de nu unge voksne fortælle om deres oplevelse af tabuet og tilhørende frustrationer. Hun går skridtet videre og lader ”Bederbørnene” Matilde og Sebastian foran hele Danmark fortælle, hvad der konkret skete, dengang for mange år siden med den pædofile pædagogmedhjælper i legehuset i Grønnebakken. De unge sætter ord på og dermed bliver programmet selv en del af løsningen på tabuiseringen og fortielsen, der har gjort det så svært for de unge at frigøre sig fra fortidens traumatiserende begivenheder.

Også som seer hører man pludselig det unævnelige blive nævnt og derefter blive opløst.

Programmet repræsenterer dermed en ny og anderledes form for undersøgende og konstruktiv journalistik. Afsløringen af samfundet og systemets professionelle, men alligevel utilstrækkelige hjælp til traume-bearbejdning hos pædofil-ofre erstattes af en næsten pinlig enkel, handlingsanvisende metode: Tal om det. Med din familie, dine venner og andre i samme situation, som dig selv. Det virker.

TV2 Østjylland indstiller hermed Irene Nørgaard, Christine Vestergaard og Oskar Fisker til Spadestiksprisen for dokumentarprogrammet ”Vores mareridt fra børnehaven” sendt på TV2 ØSTJYLLAND og TV2 i november 2020, samt massiv digital dækning. 
Selvom Bedersagen tidligere er blevet indgående behandlet på flere medieplatforme, hviler programmets kvalitet først og fremmest på en original ide, der eksekveres uden sentimentale hensyn og med gennemført konsekvens. Dermed bliver ”Vores mareridt fra børnehaven” en selvstændig og stærk fortælling om en vigtig problematik.

Materialer
Blizzload