Privatlægernes smarte operationsfinte
Skrevet af Ingrid Buch
TV2 Nord indstiller Laura Møller Winthers serie om fire, nordjyske privatlægers kreative selskabskontuktion, der i praksis gør det muligt at henvise patienter med kronisk bihulebetændelse fra egen klinik til deres eget privathospital. En lukrativ millionforretning, der fra 2021 til 2023 har indbragt dem mindst 20 millioner kroner fra Region Nordjylland.
Historien startede med et tip fra en kilde med kendskab til en helt særlig frustration internt på Aalborg Universitetshospital. Udgifterne til operationen cas fess var nemlig stukket fuldstændig af de seneste par år. Og hele stigningen skyldes ét privathospital, Budolfi Privathospital, der er ejet af de samme fire privatlæger. Privatlægerne henviser nordjyder til operationen via deres egen privatklinik.
For at komme til bunds i sagen har Laura været igennem et omfattende researcharbejde, hvor hun har søgt flere aktindsigter, haft en masse baggrundsinterview med eksperter og frotrolige kilder og læst utallige regelsæt i en sundhedssektoren, hvor det offentlige og private er smeltet sammen.
Sundhedsområdet er samtidig et område, hvor læger meget sjældent vil mene noget i meiderne, og hvor offentlig kritik af kollegaer kan have store konsekvenser, fordi man arbejder sammen på kryds og tværs inden for de forskellige specialer.
Derfor var der fra start udfordringer med at få sandheden frem. Det var tydeligt, at frustrationerne over Bodolfi var til stede, men meget få ville gå i pressen med det. Derfor krævede det omfattende arbejde at få både forskere, læger og fagdirekør i Region Nordjylland til at forholde sig til spørgsmål om Budolfi. Det lykkedes dog at få nogle af landets førende eksperter på området til at udtale sig.
Samtidig har projektet krævet frotrolighed med anonyme kilder, der risikerede store karrieremæssige konsekvenser. Herunder har kilderne leveret frotrolig information og ledt os i retning af de rigtige aktindsigter samt hvilke spørgsmål, vi kunne stille de ansvarlige.
De fire privatlæger viste – ikke overraskende – meget stor modvilje. De modarbejdede udgivelsen af historierne, ligesom de nægtede at stille op til interview. I sidste øjeblik – to dage før publicering – sendte de dog skriftlige svar, som i det store hele var en gentagelse af de to samme pointer.
Denne journalistiske historie er et eksempel på, hvordan et stort talmateriale, der både tæller regnskaber, selskabskonstruktioner, offentlige sundhedsdata, fortrolige data og omfattende talmateriale fra aktindsigter, har kunne afsløre, hvordan fire privatlæger har draget økonomisk fordel af et ”hul i lovgivningen”, som en af landets førende sunhedsøkomer kalder det.
For når privatlæger kan henvise folk til en næseoperation med den vished, at de havner på de selv samme lægers privathospital – er det så sundhedsfaglig eller privatøkonomiske interesser, der afgør, om man bliver opereret?
Når vi går til lægen eller ender på hosptial, må der aldrig være den mindste tvivl om lægernes motiver. Og det er netop, hvad dette projekt afdækker: En konstruktion, hvor flere hundrede nordjyder med rette kan mistænke, at udsigten til pengesedler har været en del af overvejelerne, da de blev henvist til en næseoperation.
Historierne er udarbejdet i et samarbejde med Gravercentret og har efter offentliggørelsen i juni affødt flere tips fra højtplacerede fagpersoner i sundhedssektoren. Som følge af sagen har Region Nordjylland hjemtaget langt hovedparten af cas fess-operationerne til Aalborg Universitetshospital.