Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Vanvidsbilister i Aarhus V – rådden trafikkultur koster menneskeliv

Skrevet af Dennis Kragelund

Intet at vise
Indhold

Vanvidsbilister i Aarhus V – rådden trafikkultur koster menneskeliv

På få år er to unge kvinder blevet trafikdræbt i det såkaldte dødskryds i det vestlige Aarhus. Begge kvinder blev påkørt af bilister, der kørte over for rødt lys og kørte for stærkt.

I sommeren 2021 blev politibetjenten Stefan Nymann kørt ned af en flugtbilist og invalideret på livstid i et kryds få hundrede meter fra dødskrydset. 
Tre tragiske eksempler på en rådden trafikkultur, som hver eneste dag skaber farlige situationer og utryghed for alle, der færdes i området

TV2 ØSTJYLLAND har i snart to år systematisk undersøgt trafikkulturen og konsekvenserne heraf.
Den massive dækning på alle vores platforme har samlet set afsløret at trafikkulturen er ude af kontrol, og at myndighederne har spillet fallit.

I vinteren 2021 graver flere af TV2 ØSTJYLLANDs journalister sig ned i historierne om trafikofrene i det såkaldte dødskryds. Via dybt personlige beretninger og vedholdende research afdækker de, hvordan to unge kvinder kunne miste livet i det samme vejkryds i Aarhus V med få års mellemrum. Med personlig indlevelse og grundig research dokumenterer hun, at svaret snarere skal findes i trafikkulturen hos gerningsmændene – end i vejkrydsets tekniske forhold.
Otte timers videoovervågning på stedet afslører, at 27 bilister kører over for klart rødt lys, mens yderligere 148 bilister kører ud i krydset, mens det skifter fra gult til rødt. Det viser sig også, at der på 5 år er registreret 15 alvorlige ulykker på netop dette sted. Alligevel optræder krydset ikke på kommunens liste over særligt farlige vejkryds, da alle fysiske forhold i krydset er ok. Det er m.a.o. trafikkulturen og ikke krydset, den er gal med.

I forlængelse af TV2 ØSTJYLLANDs afsløringer vedtager et bredt flertal i Folketinget blandt andet strengere straffe for vanvidsbilisme.
I forbindelse med dækningen af disse stramninger, møder vores journalister 20-årige Mohamad Tarek Younes. Han udtaler dengang på kamera, at han kører over for rødt hele tiden og er kendt for at være vanvidsbilist i Aarhus V.

Det er selvsamme selvudnævnte vanvidsbilist, der netop er idømt 4 års fængsel for blandt andet at have invalideret politibetjent Stefan Nymann.
I forbindelse med retssagen mod Mohamad Tarek Younes undersøger vi igen trafikkulturen i det vestlige Aarhus, og trods massiv fokus på problemet, kan vi med omfattende videomateriale endnu engang afsløre, at der den dag i dag bliver kørt hensynsløst uden hensyntagen til mennesker eller færdselsregler.
Justitsministeren, det lokale politi og Aarhus kommune erkender på baggrund af vores dækning, at deres indsatser har slået fejl, og flere af de partier, som er med i aftalen om vanvidsbilisme foreslår allerede nye stramninger for at komme problemerne til livs.

TV2Østjylland indstiller hermed Lene Ravn, Sanne Christophersen, Henrik Birkbak, David Essenbæk Jakobsen, Ehsan Faizzad, Andreas Bach Petersen, Kristian Nygaard Jakobsen, Frederikke Schmidt, Mai Valentine Kristensen, Emil Damborg Jensen, Pernille Mattson Olsson, samt redaktørerne Asbjørn Andersen og Michael Lauritsen for deres afdækning og afsløringer af den livsfarlige trafikkultur i det vestlige Aarhus til årets spadestikspris.

Materialer
Blizzload