Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Amputationer - DR Østjylland

Skrevet af Gitte Kvist

Intet at vise
Indhold

28. april sen eftermiddag tikkede en pressemeddelelse fra Region Midtjylland ind med overskriften ”Regionens hospitaler skal kunne behandle flere karkirurgiske patienter fremover”.

Ikke umiddelbart noget, der får det til at gibbe i en journalist. Men vores nyhedsvært læste ned i den og fandt ud af, at der lå en stor nyhed. Op mod 92 patienter årligt kan muligvis have undgået at få amputeret et ben, viser en ekstern analyse.

Siden den torsdag eftermiddag har DR Østjylland sat sig på sagen og ihærdigt forsøgt at afdække, hvordan det kunne ske, at regionen ikke i tide har fået behandlet en gruppe borgere og dermed er endt med at foretage benamputationer, der muligvis kunne være undgået.

Allerede fredag 29. april tidlig morgen havde vi regionsrådsformand Anders Kühnau igennem i langt interview, hvor han beklagede, men samtidig afviste, at politikerne kunne have handlet anderledes.

Gitte Hansen og Thies Lange Olsen har kørt parløb på sagen. Dedikerede til at dække sagen fra slutning april og de holder fortsat fast.

DR Østjylland har med de to reportere i centrum efterfølgende dækket sagen tæt med forskellige cases, nyheder og live-interviews. Vi har gjort det med en blanding af radioindslag, lives, artikler på dr.dk, TV Avisen-indslag og deltagelse i podcast. På den måde har vi udnyttet maksimalt, at vi kan løfte en historie fra et distrikt til næsten samtlige DR’s platforme. Journalistikken har hele tiden været forankret hos de to journalister på DR Østjylland.

Vi har i flere omgange sat dagsorden med egne historier og fået sagen til at flytte sig.

Her er nogle eksempler:

·         Sagen kulminerede foreløbig 12. maj, hvor koncerndirektør Ole Thomsen blev fyret af regionsrådet. Om morgenen bragte DR Østjylland en historie, hvor vi afdækkede særligt én henvendelse fra Det Tværfaglige Specialeråd til topledelsen i Region Midtjylland, som den anerkendte sundhedsjurist Kent Kristensen vurderer, at regionen skulle have reageret langt stærkere på. Det er første gang, at en uvildig ekspert vurderer sagen i meget tydelige vendinger og kommer med så hård kritik af topledelsen i Region Midtjylland.

·         Fire dage efter bragte DR Østjylland historien om, at karkirurgerne dumpede ledelsen i en medarbejdertilfredshedsundersøgelse i 2019. Her stikker det karkirurgiske område voldsomt ud sammenlignet med lunge- og hjerteafdelinger.

·         Nogle dage senere bringer DR Østjylland en historie om, at Region Midtjylland i deres egne Karbase-rapporter kunne have set, at de stak ud, når det gjaldt antallet af amputationer. Eksperter mener, at de burde have reageret på de tal.

·         Det afdækkes også, hvordan Styrelsen for Patientsikkerhed er utilfredse med Region Midtjyllands plan for at få fat i patienter, der muligvis kunne have undgået amputation med henblik på erstatning.

·         DR Østjylland bringer også historien om, at de første patientklager løber ind til Styrelsen for Patientklager. I den forbindelse finder vi case, der mistede sin søster efter amputation i 2019 og har fået medhold i en klage. Og vi bringer ny kritik på banen – blandt andet ved en erfaren overlæge på AUH, der i skarpe vendinger kritiserer regionsledelsen.

·         Igennem hele sagen har DR Østjylland brugt flere cases i regionen, der for nylig har fået amputeret et ben og kan ende med at få et brev om, at det muligvis kunne være undgået. Vi har blandt andet talt med Berit Olesen, som også er med i et afsnit af DR’s nyhedspodcast ’Genstart’ om hele sagen 24. maj, hvor en DR Østjylland-reporter også interviewes.

Gitte Hansen og Theis Lange Olsen har virkelig bidt sig fast og har insisteret på både at stille de ansvarlige til ansvar og at skaffe svar til de berørte.

Det er en sag, som flere regionale- og landsdækkende medier har dækket. DR Østjylland har dog været først på sagen og har drevet den frem over flere uger. Det har været et imponerende arbejde.

Derfor fortjener Gitte Hansen og Theis Lange Olsen at vinde Spadestiksprisen 2022.

Materialer
Blizzload