Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

DF’s snyd med partistøttemidler - Danni Paulsen, Lokalavisen Aarhus

Skrevet af Jonas Hansen

Intet at vise
Indhold

Gælder der andre regler for politikere og partier end for borgere og virksomheder? Det spørgsmål kunne Lokalavisen Aarhus’ læsere med rette spørge sig selv, da de i avisen kunne læse, hvordan DF i Aarhus havde forsøgt at snyde sig til for meget kommunal partistøtte i 2018 – som i flere år var gået ubemærket hen. Udbetalte midler blev nemlig ikke brugt, ligesom ubrugte midler ikke blev modregnet det efterfølgende år, som de ellers skal ifølge reglerne. Det er snyd, men systemet er indrettet sådan, at det er baseret på blind tillid.

Derfor var DF’s snyd nok aldrig blevet til en sag for politiet, hvis ikke Lokalavisen Aarhus’ journalist Danni Paulsen havde valgt at gå videre med et enkelt lille tip. En sag, som snart et år efter, at Lokalavisen Aarhus bragte den første historie, fortsat bliver efterforsket af Østjyllands Politi, som har sigtet flere personer i DF – blandt andet på baggrund af Lokalavisen Aarhus’ afsløringer.

Når der ingen kontrol er med systemet, er det naturligvis heller ikke den letteste opgave at undersøge, hvad der er op og ned. Men Danni Paulsen fra Lokalavisen Aarhus valgte at være tålmodig, ihærdig og ikke mindst grundig med at vende hver en sten. Det tog i første omgang lang tid at grave sig ned i, om der overhovedet var en historie, og flere gange i processen var der tidspunkter, hvor det så svært ud at komme videre.

Men Danni Paulsen gav ikke op, og den ihærdighed betød, at han efter en længere research med et væld af mere eller mindre tvivlsomme dokumenter, snak med adskillige kilder til både baggrund og citat i sensommeren 2021 kunne afsløre, hvordan DF i Aarhus havde forsøgt at snyde med kommunale partistøttemidler. Det blev til adskillige artikler om partistøttesagen, men også sidevinkler om, hvor hullede partistøttereglerne er, og hvor let partier derfor kan snyde med offentlige midler.

DF i Aarhus havde fået udbetalt cirka 59.000 kroner for meget i partistøtte i 2018, hvilket DF fik nedsat med 41.000 kroner ved at påstå overfor kommunen, at kampagner i valgåret 2017 blev skubbet til 2018 på grund af tvister med reklameformidlere. Det var dog løgn, kunne Lokalavisen Aarhus dokumentere.

Da avisen begyndte at grave i sagen, valgte lokalforeningen pludselig at tilbagebetale hele beløbet, og før den første historie ramte avisen, valgte kommunen at lukke sagen og oplyste samtidig, at den ikke havde tænkt sig at gøre mere.

De fandt dog hurtigt ud af, at det ikke så godt ud, hvorfor rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih-Azad Ahmad (RV), sendte sagen til vurdering ved kommunens jurister med henblik på, om der skulle ske en politianmeldelse. Så langt nåede juristerne dog aldrig, for da Lokalavisen Aarhus’ artikel blev publiceret og citeret i flere medier, valgte Østjyllands Politi dagen efter på eget initiativ at indlede en efterforskning af sagen.

Lokalavisen Aarhus’ Danni Paulsen indstilles til Spadestikprisen for sit imponerende arbejde med at afsløre muligt snyd med offentlige midler og beskrive et system, hvor det er muligt at lave økonomisk svindel, uden at det opdages. Danni Paulsens artikler er samtidig et godt eksempel på, at tidskrævende gravearbejde på baggrund af et enkelt tip kan føre til, at en ugeavis kan være dagsordensættende.

I skrivende stund efterforsker Østjyllands Politi stadig sagen, og ifølge avisens oplysninger er der yderligere suspekte økonomiske forhold i lokalforeningen. Derfor fortsætter Lokalavisen Aarhus naturligvis med at følge sagen.

Materialer
Blizzload