Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Thomas Lee Christensen og Lone Beck for deres afslørende og afdækkende artikelserie om forholdene på Gravenshoved Kostskole.

Skrevet af Karen Edelmann Keinicke

Intet at vise
Indhold

Begrundelse

I en række artikler siden efteråret 2021 har Nordjyske-journalisterne Thomas Lee Christensen og Lone Beck beskrevet et dystert kapitel i Aalborg Kommunes historie. De har afsløret og afdækket den grufulde behandling, som elever på Gravenshoved Kostskole blev udsat for, mens de var anbragt i kommunens varetægt. 
  
Sammen har journalisterne kunnet bringe historier frem om kadaverdisciplin, tvangsfodringer, fysiske, psykiske og seksuelle overgreb begået mod eleverne. Alt sammen tilvejebragt gennem grundig research, et stærkt kildearbejde og gennemarbejdet historiefortælling. 
  
Journalisterne har ikke kun viderebragt de tidligere elevers anklager mod skolen og dens personale, men har blandt andet også gravet i gamle dokumenter, avisartikler, tv-udsendelser og hos Stadsarkivet for at få det bedst mulige billede af kostskolen, og ikke mindst hvordan samtiden så på institutionen tilbage i begyndelsen af 1990’erne. 
  
Den store mængde research gennem både dokumenter og kilder er med til at løfte formidlingen fra udelukkende at handle om en række anklager til at være en større fortælling om livet på og omkring en skole, der i løbet af dens tid har givet mange elever ar på sjælen, der stadig gør ondt den dag i dag. Men som også var en skole, der i sin samtid blev storrost for sine resultater fra politisk hold. 
  
Det paradoks har kun været muligt at dække takket være journalisternes dedikerede research og gode kontakt til en lang række kilder i sagen. 
  
Efter eleverne er stået frem med deres fortællinger, har historien ikke kun kørt i pressen. Aalborg Kommune har igangsat en uvildig advokatundersøgelse af anklagerne, ligesom Syd- og Sønderjyllands Politi også er i gang med at efterforske sagen. 
  
Thomas Lee Christensen og Lone Beck bør modtage spadestiksprisen for deres grundige arbejde, der ikke kun har afdækket et strukturelt svigt fra Aalborg Kommune, men også gennem tilbundsgående research og gennemarbejdet historiefortælling har løftet formidlingen af en historie, nordjyderne hverken kan eller må overse. 
 
Spadestiksprisen vil samtidig være en kærkommen og empatisk støtte til en gruppe af dårligere stillede borgere, hvis sager ikke har opnået samme opmærksomhed politisk og i den landsdækkende presse, som tilsvarende sager blandt elever fra bedre stillede hjem på Herlufsholm Kostskole har fået.  
 
Venlig hilsen 
 Karen Keinicke, chefredaktør, Det Nordjyske Mediehus  
  

Materialer
Blizzload