Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Finn Eriksen, Fyns Amts Avis, for artikler om striden på Valdemars Slot

Skrevet af Caspar Troest Jørgensen

Intet at vise
Indhold

Jeg vil hermed indstille Finn Eriksen, Fyns Amts Avis, for sin dækning af striden om Valdemars Slot.

Slottets tidligere ejer, lensbaron Niels Krabbe Iuel-Brockdorff, døde tilbage i 2017. I 2019 fortalte den ene datter, Louise Albinus, at hun sammen med sin søster, Caroline Fleming skulle arve, og Louise Albinus skulle stå for den daglige drift. I slutningen af 2020 kom selskabet så med deres første regnskab – og med overskud.

Men fra foråret 2021 krakelerede det hele, og døtrene endte i en strid, som fik slottets fremtid til at vakle. Hvilket ikke blot er en celeber historie om to søstre i konflikt, men historien om et stykke dansk og sydfynsk kulturarv.

Finn Eriksen har med vedholdende kildearbejde, dyk i tinglysningsbogen og stor indsigt holdt Fyns Amts Avis i spidsen af det, der i virkeligheden er en fælleshistorie i de danske medier. Berlingske har kastet sin graverredaktion efter striden på slottet og også andre medier har lejlighedsvis været først. Men Finn Eriksen har ene mand holdt det lokale mediehus’ brugere velinformerede om slottets fremtid og har gang på gang kunne afsløre nyt om sagen.

At slottet styrede mod tvangsopløsning[1]. At Louise Albinus havde forkøbsret, tinglyst af den afdøde lensbaron[2]. At Louise Albinus havde købt slottet[3].

Finn Eriksen har dygtigt navigeret i en verden, hvor kilderne sjældent vil sige noget. Nogle intet overhovedet, og resten ikke særlig meget. Alligevel har han formået at holde læserne hurtigt og troværdigt informeret om et emne, som optager rigtig mange mennesker, og som særligt lokalt har stor betydning for mange sydfynboer.

Udover alt det faktuelle har Finn Eriksen også på en sober måde dokumenteret, hvordan slottets status er et resultat af et skidt søskendeforhold – og omvendt.

Der er ikke særlige nye værktøjsgreb, som Finn Eriksen har benyttet sig af. Det er solidt håndværk fra start til slut, som over tid akkumulerer og får større og større værdi. Godt og ærligt kildearbejde, når han siger til Louise Albinus fra starten, at ” du bliver træt af mig en dag”, selvom han knokler for at få en solohistorie hjem. Han vender sten, ingen andre gør, når han dykker ned i de gamle skriftlige kilder, så han kan afsløre, at lensbaron havde fået tinglyst en servitut om, at den ene datters skal have forkøbsret. Og så har han selvfølgelig den viden og erfaring fra at have dækket erhvervsjournalistik i mange år, så man kan formidle sagen til brugerne.

Hans arbejde har været i topklasse, og derfor indstiller jeg ham til Spadestiksprisen.

Mvh Caspar Troest Jørgensen, redaktionschef, Fyns Amts Avis


 
[1] https://faa.dk/artikel/baronens-d%C3%B8tre-i-strid-valdemars-slot-styrer-mod-tvangsopl%C3%B8sning?code=ZmYzY2Q1NTItYmJkNC00MDdhLWI3MTQtYWFhZjkyOWI1NjBi

 
[2] https://faa.dk/artikel/lensbaronens-sidste-vilje-datteren-louise-har-fork%C3%B8bsret-og-er-stadig-i-spil-til-at-overtage-valdemars-slot

 
[3] https://faa.dk/artikel/det-bliver-i-familiens-eje-lensbaronens-datter-har-k%C3%B8bt-valdemars-slot

 

Materialer
Blizzload