Tomme ældreboliger
Skrevet af Mikkel Hastrup Rasmussen
Her er et eksempel på magtkritisk journalistik, der gør en ægte forskel for nogle af de svageste i vores samfund, som ikke selv har muligheden for at råbe op.
Det er en historie, der takket være grundig research og vedholdenhed fik Haderslev Kommune til at ændre sine visitationsregler til fordel for en række svage borgere. Og en historie om hvordan en kommunes økonomiske tænkning, kan ramme en gruppe mennesker, der selv har svært ved at råbe systemet op.
Det er historien om, hvordan Haderslev Kommune af økonomiske årsager strammede reglerne for at få en ældrebolig, så en 67-årig benamputeret mand gentagne gange fik afslag på en handicapvenlig ældrebolig, der ville gøre ham mere selvhjulpen og give ham muligheden for at komme ud på egen hånd.
Sagen om den på det tidspunkt 67-årige Søren Jensen fra Haderslev begyndte med en grund-journalistisk undren. For hvorfor ville Haderslev Kommune mon udleje en masse ældreboliger til andre end ældre og handicappede, som det fremgik af en udvalgsdagsorden. DR Syds journalist Emilie Gerstrup Rasmussen begyndte at researche og fik koblede dagsordenspunktet med et opråb på Facebook: Det var åbenbart mere end almindeligt svært at blive visiteret til en ældrebolig i Haderslev Kommune.
I Haderslev Kommune ville en tildeling af en ældrebolig nemlig betyde, at lejeren ville få ret til både praktisk hjælp og personlig pleje, og så mente kommunen, at det var billigere at sige nej og i stedet bruge pengene på husleje til tomme ældreboliger.
For Søren Jensen betød det, at han i over et år ikke kunne komme ud af sin lejlighed, ikke selv kunne bære sit affald ud, og at han skulle hoppe på et ben for at komme ud på toilettet.
Sagen om Søren Jensen og Haderslev Kommunes tildeling af ældreboliger var først tænkt som en regional P4-historie. Men researchen viste hurtigt, at historien havde substans til meget mere. Så allerede på første udkommedag endte den i Radioavisen, P1, TV Avisen og på dr.dk. Allerede på dag 1, var flere politikere på Christiansborg i æteren i både Radioavisen og P1.
Historien udviklede sig, og det stod klart, at kommunens sagsbehandling var direkte ulovlig. Emilie holdt selv snor i sagen men fik god hjælp fra resten af DR Syds redaktion. Den samlede indsats endte med, at Haderslev Kommune lempede sine visitationsregler, og at Søren Jensen fik den handicapvenlige ældrebolig, der faktisk gjorde ham mere selvhjulpen og mindre plejekrævende.
At det fik den konsekvens skyldtes udelukkende en ihærdig og vedholdende indsats fra Emilie, som sideløbende med andre opgaver holdt kontakt med kilder og snor i historien og som gentagne gange lagde pres på de ansvarlige for at få svar på de spørgsmål, der løbende opstod.
Historien og arbejdsgangen for at få den forløst er et godt eksempel på, hvordan et regionalt medie med en blanding af dygtighed, ihærdighed og engagement kan forløse en stor og vigtig historie og sætte fokus på, hvordan en økonomisk tankegang kan ramme de mange mennesker, der ikke selv har stemmen til at råbe op.
Emilie og redaktionen holdt fast, til reglerne blev ændret, og Søren Jensen efter mere end et års kamp kunne flytte i egen ældrebolig. De indstillede er DR Syds samlede redaktion i almindelighed og Emilie Gerstrup Rasmussen i særdeleshed.
Indstiller: Mikkel Hastrup Rasmussen, redaktionschef i DR Nyheder