Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Svigt i psykiatrien

Skrevet af Rikke Baltzer

Intet at vise
Indhold

JydskeVestkystens afdækning af kritisable forhold på den psykiatriske afdeling i Aabenraa skal vinde Spadestikprisen, fordi det er et stykke kritisk, undersøgende journalistisk, der har sat dagsorden og gjort en forskel for nogle af samfundets mest sårbare, der ikke altid selv har en stemme.

I Artikelserien ”Svigt i Psykiatrien” dokumenterer journalisterne Amalie Tarp Borup og Rasmus Just, hvordan et massivt arbejdspres, vold og trusler og mistillid til ledelsen har fået ansatte til at flygte fra den sønderjyske afdeling i hobetal, hvorved patienter og pårørende er blevet svigtet.  

Problemernes omfang blev beskrevet så overbevisende gennem skriftlige dokumentation og mennesker af kød og blod, at afdelingsledelsen blev fyret bare halvanden uge efter, at avisen havde bragt den første af en lang række artikler i sagen.

Journalisterne kom på sporet af historien gennem et anonymt tip, og netop arbejdet med anonyme og lukkede kilder har været afgørende for projektets tilblivelse. I ugevis arbejde de med at gøre de centrale kilder blandt både ansatte og patienter og deres pårørende trygge nok til at fortælle om forholdene, så de kunne få hul på historien, der i første omgang byggede på et bekymringsbrev, som tillidsrepræsentanter på stedet havde sendt til psykiatriledelsen.

Via unik adgang til interne dokumenter fra nøglekilder og et væld af aktindsigter lykkedes det at skaffe skriftlig dokumentation for, at afdelingen var tæt på det kollaps, som kilderne beskrev. Yderligere kunne journalisterne bevise, hvordan udfordringernes omfang var blevet holdt skjult for psykiatridirektionen og politikerne i regionen, som måtte beklage og afgive løfter om bedring, som der stadig arbejdes på i dag.  

Trods indledende brug af anonyme kilder lykkedes det gennem hårdt benarbejde at få både patienter, deres pårørende og ansatte til at stå frem med navn og billede og sætte ord på udfordringerne. Derfor møder vi blandt andre Dorthe og Linda, der begge med blødende hjerter har sagt op i afmagt over at svigte patienterne og over at gå på kompromis med egen sikkerhed som følge af manglende hænder og handling fra ledelsens side. Vi hører fra svingsdørspatienten Lise, der frygter et tilbagefald, så hun igen skal indlægges på den uroplagede afdeling. Og Christina, en mor til tre små børn, som blev både fejlmedicineret og overladt til sig selv, mens hun var indlagt for en svær depression.

Serien vakte stor interesse hos læserne og affødte et hav af reaktioner og henvendelser, som førte dækningen i nye retninger. Sagen, som der langt fra er sat punktum i, da udfordringerne stadig spøger, har desuden vakt gehør i regionen, hvor den nu i over et år nærmest månedligt har været et punkt på dagsordenen i psykiatriudvalget, ligesom den også var et omdrejningspunkt under valgkampen i efteråret.  

Afdækningen af problemerne i voksenpsykiatrien i Aabenraa afledte, at Amalie Tarp Borup og Rasmus Just kort efter kunne afsløre lige så store udfordringer på afdelingen for psykisk syge børn- og unge på samme matrikel. Det affødte en stribe af nye artikler, hvor både ansatte, patienter og pårørende stod frem og fortalte om et betændt arbejdsmiljø, der gik ud over behandlingen på stedet. Arbejdstilsynet og styrelsen for patientsikkerhed gik som følge af dækningen ind i sagen, ligesom direktion og politikere i regionen måtte erkende, at der skulle handles omgående. Området er fortsat massivt udfordret, og det er fortsat ikke lykkes at finde en ny ledende overlæge, siden problemerne kom frem i lyset for over et år siden.

Endelig skal der tilføjes, at til trods fra stor modstand fra den øverste sygehusledelse er det ikke lykkedes nogen at påpege nogen fodfejl i dækningen.

Rasmus Just har siden projektets tilblivelse skiftet job og er nu undersøgende redaktør hos JP Lokal. 

Materialer
Blizzload