Den historiske stormflod
Skrevet af Mikkel Hastrup Rasmussen
Den 20. og 21. oktober 2023 blev store dele af Danmark - og ikke mindst Syd- og Sønderjylland - ramt af storm og voldsom stormflod, der ikke var set værre i over 100 år. Tusinder af danskere mistede enten deres hjem, en båd eller for eksempel deres virksomhed.
Stormfloden kulminerede lidt over midnat natten til den 21. oktober, da watertuben i Aabenraa brast. Varslingssirenerne lød, og store dele af byen blev evakueret. Men der var problemer med varslingssystemet, og beredskaberne var ikke uddannet til at agere i så voldsomme vandmængder.
Det og meget andet afdækkende DR Syds samlede nyhedsredaktion i dagene, ugerne og månederne efter stormfloden. DR Syd fortalte blandt andet også om, hvordan vi kan modstå lignende naturhændelser i fremtiden – blandt andet med inspiration fra Hamborg. Redaktionen havde også massivt fokus på de økonomiske konsekvenser for danskerne – for eksempel med historien om, at en lang række husejere i Diernæs Strandby i Sønderjylland ikke kunne få erstatning, da Naturskaderådet anså en jordvold som et dige. På grund af en teknikalitet står mange husejere nu tilbage med uoverkommelige regninger.
Indsatsen fra DR Syd er et fremragende eksempel på journalistisk vedholdenhed og nyhedsjournalistik med gennemslagskraft over mange måneder – med danskerne og deres problemer i centrum. I løbet af det seneste år har stormfloden og dens konsekvenser stået øverst på redaktionens dagsorden, og mange danskere er fortsat efterladt med gigantiske regninger eller mangler helt svar på deres forsikringssager – alt imens husene rådner. DR Syds redaktion fortsætter dækningen.
Indsatsen afdækkede et indviklet net af regler og lovgivning, administreret af en lang række forskellige myndigheder, der ikke altid talte sammen. Konsekvensen blev andet, at naboer fik forskellige afgørelser, og at husejere stod rystede tilbage, da det stod klart, at det, de anså for at være en simpel jordvold, ifølge myndighederne var et dige.
Den samlede dækning bygger ikke mindst på en lang række konkrete skæbner og fortællinger, der til sammen tegnede et tydeligt billede af stormflodens mange konsekvenser. Dækningen baserede sig desuden på en række grundgenrer i journalistikken: den problemudredende, den afdækkende og den konstruktive og handslingsanvisende.
I løbet af dækningen handlede politikerne og fandt flere midler til at dække ødelæggelserne, og senest har regeringen oprettet et ministerium med særskilt fokus på danskernes sikkerhed og beredskaberne.
De indstillede er hele DR Syds redaktion, med Marie Skibsted og Søren Kongsted i front, for en utrættelig journalistik indsats, der alt i alt afdækkede et land, som ikke er gearet til de store kræfter, det voldsommere klima byder os. Redaktionen viste også, at velproduceret regional journalistik sagtens kan tage toppen på nationale platforme som DR.dk, Radioavisen og TV Avisen.
Indstiller: Mikkel Hastrup Rasmussen, redaktionschef i DR Nyheder