Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Lars Teilmann og Steffen de Vries, undersøgende journalister i Det Nordjyske Mediehus, for deres afslørende artikelserie ”Urent trav” om hestehandler og milliardær Andreas Helgstrand

Skrevet af Karen Edelmann Keinicke

Intet at vise
Indhold

Begrundelse 

Det er lykkedes hestemilliardær Andreas Helgstrand at sælge et narrativ til de danske medier om ham som den talentfulde dressurrytter, der som ung vandt mesterskaber i dressur og medaljer ved OL, og derfra ikke så sig tilbage, mens han udviklede Helgstrand Dressage fra godset Møgelmosegaard nord for Aalborg til et af verdens mest anerkendte salgs- og træningscentre for dressurheste.  
 
Så interessant var erhvervshistorien, at en af Europas store kapitalfonde Waterland fik øje på den nordjyske virksomhed og købte sig ind for et trecifret millionbeløb. 
  
Ikke mindst landsmedierne sørgede for, at virksomhedens vilde vækstrater og voldsomme millionoverskud placerede Helgstrand i en lind strøm af positive nyheder i årevis. Undtagelsen var et billede af en blå tunge på en hest, som den dygtige dressurrytter Andreas Helgstrand da vist havde redet lidt for hårdt. Ellers ville jublen over Nordjyllands rigeste person ingen ende tage. Indtil nu. 
  
Et mobiltip til Nordjyskes graverredaktion om nogle modstridende oplysninger om salgspriser på hesten Toronto Lightfoot blev startskuddet på en artikelserie, som fortæller en helt anden historie om Andreas Helgstrand. En historie om en mand, som ikke går af vejen for at snyde sine partnere og venner, når der skal handles heste, som er ejet i fællesskab. En historie om en mand, der bruger fordækte forretningsmetoder til at opbygge sit imperium. En historie om en mand, der sælger heste til flere millioner kroner bag om ryggen på sine medejere – og til langt højere priser, end han fortæller dem. En historie om en mand, der bryder skriftlige aftaler, hemmeligholder salgskontrakter og fakturaer, mens han selv tjener styrtende på partnernes bekostning. 
  
Det undersøgende projekt ”Urent Trav” udmærker sig ved, at den opfylder en af journalistikkens fineste opgaver: at afprøve om en fasttømret myte i samfundet nu også er sand. Projektet er samtidig en eksemplarisk udførelse af kritisk erhvervsjournalistik i en branche, der er notorisk berygtet for sin lukkethed. Undersøgende erhvervsjournalistik af denne kaliber er uhyre sjælden i den regionale og lokale presse, og det markerer vigtigheden af, at Danmark værner om den kritiske journalistik uden for hovedstaden og dens københavnerfikserede presse. 
 
Lars og Steffen er lykkedes med at komme ind bag facaden på en af Nordjyllands største erhvervssucceser, fordi de med flid og stor faglighed har vundet en række kilders tillid. Flere af disse kilder har undervejs valgt at stå frem med navn og billede for at bryde den frygtsomme stemning i branchen, der har gjort det muligt for Andreas Helgstrand at agere, som han har ønsket, i årevis. Kilderne har været uhyre bevidste om, at Helgstrands magt er stor. Så stor, at det siges, at man er færdig med at handle med varmblodsheste, hvis man offentligt har sagt ”kongen” imod. Som det dokumenteres i artikelserien, viger Andreas Helgstrand da heller ikke tilbage for at true dem, der går op imod ham. Ikke desto mindre er kilderne stået frem, og det skyldes ikke mindst deres tillid til, at Lars og Steffen har haft styr på både dokumentation og ordentlighed. 
  
Artikelserien er tidens store samtaleemne i Nordjylland og har haft stor gennemslagskraft i den internationale hestepresse, som flittigt citerer Nordjyske. Som det førende europæiske tidsskrift Eurodressage formulerede det på sin facebookside: 
 
"Every few years, these stories pop up in the Danish tabloids only to disappear but now a regional newspaper has apparently sunk its teeth in and is refusing to let go. Exciting." 

Med venlig hilsen

Karl Erik Stougaard
Ansvarshavende chefredaktør, Det Nordjyske Mediehus

Materialer
Blizzload