Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Det falske universitet i Frederikshavn

Skrevet af Henriette Maj Pedersen

Intet at vise
Indhold

At man sagtens kan lave kritisk, undersøgende og afslørende journalistik fra en lille lokalredaktion med to mand, har videojournalisterne Simon Mølgaard og Jesper Christiansen leveret et meget stærkt bevis på med deres afdækning og afsløringer af det falske universitet i Frederikshavn. 

Fra et lille kontor på 2. sal i Kattegat Siloen i Frederikshavn har Aalborg Academy Of Science i flere år udgivet sig for på arabisk at være et anerkendt dansk universitet. Derved har man kunne tiltrække studerende fra Mellemøsten og udstyrer dem med værdiløse doktorgrader.

Det er historien om luftkastellet, der blev sprængt. I 6 nyhedsindslag på TV2 Nord og webdokken ”Det Store Videnskabsakademi” fortæller de to journalister op det store fupnummer. Derfor indstilles de til spadestikprisen.  

Webdokken er velfortalte og velskrevet og indeholder det hele. Den indeholder en vedholdende indsats med at bevise, at Aalborg Academy of Science ikke er, hvad de giver sig ud for at være. Den indeholder en bemærkelsesværdig afsløring af flerårige fusk med brugen af betegnelsen universitet, og den indeholder en særlig indsats for at sætte alt dette under lup og give nordjyderne et indblik i det selvudråbte universitets mange skyggesider.

Simon Mølgaard og Jesper Christiansen har med dette journalistiske projekt gravet sig dybt ned i skyggesiden af de private uddannelsesinstitutioner og afslører på fornem journalistisk vis det luftkastel, som Aalborg Academy of Science i virkeligheden er. De formår at sætte fokus på et akademi, der er gået under radaren, men som ikke har så rent mel i posen, som de selv giver udtryk for.

De fanger gang på gang Aalborg Academy of Science i søforklaringer, ændrede holdninger og deciderede løgne. Gennem aktindsigt har de afsløret alle fejlene i det glansbillede, som akademiet selv prøver at vise frem. I der omfattende arbejde afsløres og afdækkes det også, hvordan opbygning af ”det falske universitet” har stået på i en årrække, og at glansbilledet blandt andet er tegnet ved, at hovedmanden bag, Talal Al-Nadawy, har cirkuleret i kredse omkring kendte politikere som tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt og Frederikshavn borgmester Birgit S. Hansen for at kunne udgive sig for at være en indflydelsesrig mand. 

Gennem projektet har de afsløret, hvordan akademiet udpeger Kattegat Siloen i Frederikshavn, som værende akademiets campus - hvilket åbenlyst var løgn, da de to journalister selv sidder på et kontor i netop Kattegat Siloen. De har afsløret, hvordan akademiet stadig kalder sig universitet på deres arabiske hjemmeside, selvom de flere gange har fåhttps://www.tv2nord.dk/nyheder/14-10-2020/1930/1930-14102020-2?clip=1708c1a8-6308-49ea-8c56-2cca5bb8171bet at vide, at det må de ikke. De afslører, at akademiets samarbejde med et amerikansk universitet ikke er mere værd end det papir, det er skrevet på, og de beskriver, hvordan ejeren af akademiet går fra at have en EUD til pizzeria for til sidst at få en ph.d. på akademiet, han selv ejer.

Projektet med at afsløre Aalborg Academy of Science har stået på i flere år. De første aktindsigter i akademiet blev søgt tilbage i år 2018 for nu at munde ud i et stort og gennemarbejdet journalistisk projekt.

Materialer
Blizzload