Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Claus Smidstrup, Birgitte Sonne Kristensen og Christian Made Hagelskjær for det undersøgende projekt ”Den skæve kulturstøtte”.

Skrevet af Karen Edelmann Keinicke

Intet at vise
Indhold

Begrundelse

Kan man forestille sig noget politisk område, hvor man accepterer en skævvridning gennem årtier, fordi det er ”for besværligt” at ændre, og fordi dem, der får meget og skal af med noget, ”bliver kede af det”? 

Ikke rigtigt, men fordelingen af statens milliarder til kultur er undtagelsen. Mindre end tre procent af kulturministeriets støtte går til Nordjylland, selv om 11 procent af landets befolkning bor her. En sandhed, som kulturministre siden 2007 har taget livtag med.  

Hvorfor er en forskelsbehandling af denne kaliber ikke noget, der fylder i de landsdækkende medier? Måske fordi det ”bare” drejer sig om kultur. Eller om livet uden for Aarhus og København. 

Men kultur er ikke ligegyldig, og den nuværende fordeling har den konsekvens, at kommuner ikke kan sætte gang i nye tiltag for at udvikle deres byer. Deres kulturbudgetter er bundet op på at kompensere for statens manglende støtte. 

Se bare på Aalborg – Danmarks tredjestørste kommune målt på befolkningstal. Her betaler kommunen otte mio. kr. til Kunsten Museum of Modern Art, der får 2,5 mio. kr. fra staten. I Ishøj betaler kommunen en halv mio. kr. til Arken – et museum af samme størrelse som Kunsten. De resterende 31 mio. kr. kommer fra staten. Og ser man på symfoniorkestre er der samme mønster.  

Kultur er ikke blot dannelse, underholdning og en ramme for fællesskab. Det er en afgørende faktor for turisme, bosætning og by- og egnsudvikling – kort sagt afgørende erhverv og indsatser, hvor der er fremtid og milliarder af kroner på spil, hvis man fx ser på turismeindustrien. Det er disse perspektiver, holdet bag artikelserien har fået frem ved at få erhvervslivet på banen og få kulturaktører til at se fremad. 

Kultur er et stofområde, der traditionelt er udfordret på læsertal. Der er derfor blevet arbejdet fokuseret med visuelle virkemidler, vinkling, tilgængelighed, tydelighed og identifikation. 

Serien har været en del af en nytænkning af kulturstoffet på Nordjyske og et ønske om at udskifte en overvægt af anmeldelser og foromtaler med kritisk kulturjournalistik – noget, der også bliver efterspurgt i den nationale kulturjournalistik, og som kendetegner en stor del af Nordjyskes kulturdækning i dag. 

Data er desuden afgørende for hele problematikken. Eftersom kommunernes tilskud til lokale institutioner landet over er forankret i forskellige forvaltninger, er det svært at sammenligne kommuners støtte til kultur. Holdet bag artikelserien har derfor arbejdet fokuseret på at fremskaffe tal, der ikke kan diskuteres. 

Konsekvensen af serien er, at den ulige fordeling ikke bare er blevet sat på den regionale nordjyske dagsorden, men rækker ind på Christiansborg og op på ministerniveau - og Nordjyske kommer til at holde fast. Serien har derudover bragt kulturens betydning på dagsordenen i Nordjylland – det mærker man både hos læsere, politikere, kulturinstitutioner og erhvervsliv. 

Venlig hilsen 
Karen Keinicke, chefredaktør, Det Nordjyske Mediehus. 

Materialer
Blizzload