Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Carsten Tolbøll for afdækningen af dødsbrand i Thisted

Skrevet af Karen Edelmann Keinicke

Intet at vise
Indhold

Begrundelse 
Alder er bare et tal, og det er den 68-årige journalist Carsten Tolbøll fra Nordjyskes Thy-Mors-redaktion i Thisted det bedste eksempel på.  
 
Som ansat på en lille lokalredaktion, der dækker stort og småt i Morsø og Thisted kommuner til både nordjyske.dk, Nordjyske Stiftstidende og mediehusets øvrige medier, er tid til at fordybe sig i en opgave ikke noget, man har. Det er noget, man tager. 
  
Det gjorde Carsten Tolbøll, da han en dag i marts 2021 opsnappede, at der havde været brand i et boligkompleks i Thisted. I branden mistede den 19-årige Juline Seberg livet. I vanlig stil hastede Carsten ud redaktionsdøren, og som den første journalist på stedet fik han fra begyndelsen en unik kontakt til de mange involverede. 
 
I løbet af dagen og de kommende dage talte Carsten med ejeren, viceværten, et væld af beboere og bekendte til beboere i det store lejlighedskompleks samt de nærmeste til den afdøde. Han opsøgte de mennesker, der havde været tættest på begivenhederne for at viderebringe deres historier til vores læsere. 
  
Sådan kunne vores dækning være stoppet til de flestes tilfredshed. Men ikke med Carsten som journalist. For han kunne ikke frigøre sig fra den tanke, at det var helt urimeligt, at en brand tidligt på aftenen, hvor der var masser af tid til at komme ud af bygningen, skulle koste en ung kvinde livet. 
  
Få dage efter branden besøgte Carsten igen huset, hvor han fandt et vigtigt bevis i sagen. De tilsodede bygninger var lyse et sted – under de kiler, der ulovligt havde holdt samtlige branddøre pivåbne, hvilket gav den dødbringende røg mulighed for at brede sig til hele huset. En helt central oplysning for de efterfølgende undersøgelser, der blev foretaget af myndighederne. 
  
Men det var ikke den eneste uheldige omstændighed, der kostede Juline Seberg livet. Carsten Tolbøll har undervejs dokumenteret, hvordan redningsindsatsen var uhyre længe om at finde frem til pigen. Han har vist, hvordan et dårligt råd over telefonen til den desperate pige blev skæbnesvangert. Han har påpeget de manglende røgalarmer. Han har fortalt, at branden opstod hos en forstyrret mand, der nok burde have fået mere støtte fra kommunen. Og meget mere. Hver en sten er vendt med en empatisk, men samtidig kritisk omhu: Er der virkelig ingen, der kan stilles til ansvar for en så meningsløs tragedie? 
  
Carsten Tolbølls dækning af sagen er klassisk journalistisk håndværk, når det er bedst. Han har vist, hvordan vi som lokalmedie – trods begrænsede ressourcer – kan være med til at gøre en forskel og holde myndigheder og magthavere i ørerne i en sag om liv og død. På vegne af en undrende offentlighed og de efterladte har Nordjyske dermed været i stand til at bringe klarhed og kunnet forklare, hvorfor det kunne gå så galt. 
  
Med sine nu 69 år er Carsten Tolbøll still going strong. Heldigvis har vi ham stadig på Nordjyskes Thy-Mors redaktion. Han er journalist med stort J, og han beviser det dag efter dag. Carsten Tolbøll vil for sin vigtige og enestående dækning af dødsbranden, men også for sin samlede journalistiske indsats gennem flere årtier, være en mere end værdig prismodtager. 
 
Med venlig hilsen 
 
Lars Bang-Bertelsen 
Redaktionschef for Thy-Mors-redaktionen, Det Nordjyske Mediehus 

Materialer
Blizzload