Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Rikke Stokholm, TV2 ØST og Dorthe Olsgaard, TV2 ØST for afdækning af vold og trusler på opholdssted for udsatte børn og unge.

Skrevet af Anders Riisgaard

Intet at vise
Indhold

Et barn bliver grebet i armen og trukket hårdt ind over et bord, så han falder ned på jorden. Den voksne mand tager fat i hans ben og trækker ham gennem lokalet og ud på gangen. Scenen er optaget på video, og er en af de situationer, der gør, at myndighederne i efteråret 2021 vælger at lukke opholdsstedet Take Care. Rikke Stokholm har inden da opsnuset historien om det dysfunktionelle opholdssted, og har igennem længere tid arbejdet sig ind på en af de unge og hendes familie. Med stor empati og troværdighed får Rikke opbygget en tillid hos pigen, så hun vil fortælle sin historie om stedet, og om at slag, skub og utryghed var en del af hverdagen. Sammen med sin kollega Dorthe Olsgaard kan Rikke desuden bringe videoer af den voldsomme behandling og de trusler, som børnene på stedet er udsat for fra flere af de ansatte - samtidig med afsløringen af, at myndighederne vil lukke stedet. De to kunne også efterfølgende afsløre, kun 11 af de 19 ansatte på stedet havde en relevant uddannelse, samt at opholdsstedet havde brudt loven i årevis ved at donere penge til et omstridt nødhjælpsprojekt, som er dømt for brud på indsamlingsloven, og som blandt andet opererer i Syrien.

Efter lukningen af stedet fik Dorthe nyt job, men Rikke slap ikke historien. I stedet kunne hun, gennem omfattende aktindsigter og ved at sammenstykke et stort persongalleri ved hjælp af cvr-registre og sociale medier, i foråret 2022 afsløre, at en række af de personer, der stod bag Take Care, nu også er involveret i ansøgninger til opstarten af to nye opholdssteder for unge. Afsløringerne har netop ført til, at de to nye opholdssteder har fået afslag fra Socialtilsyn Hovedstaden.

Gennem hele forløbet har først begge og senere Rikke udvist stor tålmodighed, journalistisk integritet, kritisk sans og grundighed i sin research. Og det har altså nu været medvirkende til, at tre opholdssteder ikke har ansvaret for at passe på nogle af de mest udsatte børn og unge i landet.

Det er journalistik af høj kvalitet, det er et eksempel på hvor langt man kan komme med empati, grundighed og en god journalistisk næse. Og så er det journalistik, der gør en forskel for de svageste i samfundet. Derfor har Rikke Stokholm og Dorthe Olsgaard fortjent at vinde Spadestiksprisen 2022.

Materialer
Blizzload