Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Claus Kræmmergaard, Nordjyskes Vendsyssel-redaktion, for med serien ”Et værdigt ældreliv” at afdække kritisable forhold i ældreplejen i Brønderslev Kommune

Skrevet af Karen Edelmann Keinicke

Intet at vise
Indhold

Begrundelse 

Jørgen Jørgensen døde i maj 2021 efter at have tilbragt sine syv sidste uger på plejecentret Margrethelund i Dronninglund. Syv frygtelige uger, som hans datter kaldte det. 
Nordjyskes Claus Kræmmergaard skrev Jørgen Jørgensens historie gennem en samtale med datteren, og artiklen førte til en sand storm af reaktioner fra læsere, hvor af mange kunne berette om lignende oplevelser på Margrethelund. 
Noget var helt åbenlyst galt, og skridt for skridt afdækkede Claus Kræmmergaard en dyb utilfredshed med forholdene i ældreplejen i Brønderslev Kommune. En afdækning, der tvang lokalpolitikerne til at foretage en række ændringer for at forbedre de utilfredsstillende forhold, og foranlediget af artiklerne i Nordjyske gik Styrelsen for Patientsikkerhed også ind i sagen. Styrelsen fandt "kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden" på Margrethelund, og lederen af plejehjemmet blev derefter skiftet ud.  
Artiklerne om Margrethelund blev fulgt op med nye, kritiske artikler om forholdene på andre plejehjem i kommunen, ligesom Nordjyske efterfølgende har sat generelt fokus på ældreområdet.  
En sag, der begyndte hos en enkelt borger, førte med andre ord til afdækningen af et helt system, der fejlede – og stadig fejler. Det skete kun, fordi Claus Kræmmergaard har arbejdet vedholdende og samvittighedsfuldt, lyttet til de mange borgere, der har kontaktet ham undervejs, vundet deres tillid – og forelagt deres helt igennem rimelige kritik for de ansvarlige. 
Det er spadestiks-journalistik på en lokalredaktion, hvor tiden er knap, men hvor vedholdenhed næsten altid belønner sig. I form af god journalistik. I form af nær kontakt til lokalmiljøet. I form af ny loyalitet mellem lokalmediet og borgerne. 
Artikelserien er på ingen måde afsluttet. Eksempelvis er endnu en plejehjemsleder for nylig afskediget – og endnu en – formentlig kritisk – rapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed er lige på trapperne. Der er med andre ord masser af ting at se nærmere på, og det vil Claus Kræmmergaard naturligvis gøre. For Claus er en kritisk lokaljournalist helt ind til benet og en værdig modtager af Spadestiksprisen. 


Venlig hilsen 
Karl Erik Stougaard, ansvarshavende chefredaktør, Det Nordjyske Mediehus 

Materialer
Blizzload