Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Claus Kræmmergaard for sin opsigtsvækkende afsløring af en række seksuelle overgreb på kvinder begået af en gynækolog på Hjørring Sygehus.

Skrevet af Karen Edelmann Keinicke

Intet at vise
Indhold

Begrundelse 

Tilliden mellem dig og din læge er noget af det mest hellige, der findes i et samfund. 
Mindst 34 kvinder i Nordjylland oplevede i perioden fra 1965 og frem til 1990 at få brudt den tillid af en nu afdød gynækolog ved sygehuset i Hjørring – det, der i dag hedder Regionshospitalet Nordjylland. Formentlig er antallet langt, langt højere. 
Det er essensen af den opsigtsvækkende afsløring, som journalist Claus Kræmmergaard fra Nordjyskes Vendsyssel-redaktion har stået bag, siden hans første artikel om sagen i december 2021. 
Claus Kræmmergaard kunne som den første oplyse til borgerne i Nordjylland, at en kvinde under en gynækologisk undersøgelse på hospitalet i 2021 brød sammen og fortalte personalet om et overgreb, hun var udsat for i sin ungdom samme sted i 1985. 
Sygehusledelsen tog hendes historie alvorligt og opfordrede andre kvinder med lignende oplevelser til at stå frem. Det førte til, at 19 kvinder to måneder senere havde henvendt sig med fortællinger om krænkende adfærd. Samtidig stod det klart, at der formentlig derudover er et stort mørketal af kvinder, der ikke har ønsket at give sig til kende.  
Claus Kræmmergaard skrev flere artikler om sagen, og selv om sygehuset egentlig havde afsluttet deres undersøgelse, så dukkede flere ofre op. Status er, at nu har 34 kvinder henvendt sig til sygehuset med beretninger om overgreb. Men det skræmmende er, at der temmelig sikkert er markant flere ofre derude. Måske hundredvis. 
Der er tale om seksuelle overgreb og krænkelser mod kvinder, der har befundet sig i en situation, hvor tilliden til lægen er altafgørende. Enhver kvinde kan formentlig sætte sig ind i, hvordan disse mindst 34 kvinder efterfølgende har haft følelsesmæssigt svært ved at håndtere krænkelserne og tillidsbruddet. En kamp, de har måttet udkæmpe alene gennem mange, mange år.  
Takket være Claus Kræmmergaards afsløring og empatiske kontakt til kvinder, hvor af flere siden har valgt at stå åbent frem, er sagen kommet til offentlighedens kendskab, og selv om overgrebene ligger flere år tilbage, og gynækologen ikke længere er i live, har sagen fået stor interesse i lokalsamfundet. Ikke mindst fordi det har ført til en offentlig undskyldning fra sygehusledelsen – og til genoprejsning for de berørte kvinder. 
Det er lokaljournalistik i verdensklasse, når en journalist som Claus Kræmmergaard formår at åbne lokalsamfundets sår og med sin vedholdenhed og sobre pen kan skabe en form for soning hos borgere, der har været udsat for et groft overgreb. 


Venlig hilsen 
Karen Keinicke, chefredaktør, Det Nordjyske Mediehus  

Materialer
Blizzload