Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Mobning bag folkekirkens mure

Skrevet af Mathilde Fischer Thomsen

Intet at vise
Indhold

Elsk din næste, og vær god mod andre, lyder det søndag efter søndag fra prædikestolene i kirkerne i landets folkekirker. Det er måske derfor, at det er let at tro, at alt bag kirkernes mure ånder fred, men det er ikke den hele sandhed.

TV 2 Lorry har med Sabina Nesheim i spidsen i en artikelserie udgivet på tv2lorry.dk, der hedder ”Mobning bag folkekirkens mure”, afdækket de massive problemer med dårligt psykisk arbejdsmiljø i Københavns- og Roskilde og Helsingør Stift. Aktindsigter til Arbejdstilsynet viste, at hver fjerde kirke i Københavns Stift på et tidspunkt i løbet af de sidste 10 år har fået enten et påbud eller en vejledning, der handlede om psykisk dårligt arbejdsmiljø. I Roskilde og Helsingør Stift er der tale om hver femte.

Sabina Nesheim og TV 2 Lorry har bidt sig fast i historien, arbejdet forbilledligt med sårbare kilder og ikke mindst gjort en forskel.   

Med artikelserien satte TV 2 Lorry dagsorden i alle de landsdækkende medier, så der blev sat bredt fokus på problematikken. Siden TV 2 Lorrys dækning er der kommet et generelt fokus på dårligt arbejdsmiljø i folkekirken. I en fælleserklæring fastslog landets biskopper og Landsforeningen af Menighedsråd i starten af juni, at man anser krænkende handlinger i folkekirken som uacceptable. Landsforeningen af Menighedsrådets har desuden fokus på arbejdsmiljø i deres medlemsblads på baggrund af TV 2 Lorrys dækning.

TV 2 Lorry har skrevet i alt 22 artikler over knapt et år og lavet en række indslag, og dækningen af problematikken er ikke slut endnu.

Idéen til artikelserien startede med afdækningen af massive problemer i Nathanels Kirke, men problematikken viste sig at være langt større. I udrulningen af problematikken er TV 2 Lorry kommet helt tæt på et væld af kilder, der har oplevet mobning og dårligt arbejdsmiljø. Kildearbejdet tog mange måneder og krævede mange møder og lange samtaler, da det krævede stor tillid til journalisten at få kilderne til at stå sig frem.

Sabina Nesheim har derudover talt med fagforeninger, der kan Arbejdstilsynets telefonnummer udenad, og talt med eksperter og politikere, der mener, at man bør ændre hele opbygningen af den danske folkekirke. Sabina Nesheim er tilmed blevet smidt ud af et møde i en af de kirker, der har været særlig ramt af dårligt arbejdsmiljø, og hun har stædigt jagtet svar fra de ansvarlige, der har holdt hende hen i månedsvis. Derudover har TV 2 Lorry ikke bare jagtet problematikken, men også dykket ned i løsningerne.

På baggrund af Sabina Nesheims dækning har 200 præster skrevet under på en hensigtserklæring, der ønsker at bryde tavsheden om problemet med psykisk arbejdsmiljø i folkekirken. De har efterfølgende indsamlet beretninger fra 70 medarbejdere i den danske folkekirke, som de har lagt på Kirkeministerens bord.

TV 2 Lorrys dækning fik kirkeordførere fra flere partier til at kræve handling, og da det efter måneder endelig lykkedes at få et interview med kirkeminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), var hun chokeret over afdækningen af, hvor slemt det stod til i folkekirken. Dengang lød svaret, at folkekirken ville få en ny, permanent arbejdsmiljørådgivning, der kun har fokus på folkekirken.

TV 2 Lorry har ved det seneste bispevalg i Roskilde Stift fortsat med at have fokus på arbejdsmiljø i artikler og indslag med kandidaterne.

Materialer
Blizzload