Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Claus Kræmmergaard, Nordjyske, for hans afsløring af en kommunaldirektørs ulovlige skur på Læsø

Skrevet af Karen Edelmann Keinicke

Intet at vise
Indhold

Begrundelse 
Når man får en løn, der ligger et pænt stykke over en million kroner om året, hører det formentlig til sjældenhederne, at man bruger adskillige nætter i et gammelt skur på under ti kvadratmeter. Uden strøm og vand indlagt. 
Men sådan har situationen været for Peter Pietras, der er kommunaldirektør på Læsø. Og faktisk er det et reelt problem. For skuret er ulovligt, og det har bragt medarbejdere på Læsø Kommune i en træls situation. 
For forestil dig lige, hvis det var dig, der var tvunget til at fastholde et afslag overfor en person, der reelt set har magt til at fyre dig. Ville du så synes, at det var et urimeligt pres at være under? 
Sådan indledte Claus Kræmmergaard, journalist på Nordjyskes Vendsyssel-redaktion, sin afsløring af en kommunaldirektørs ulovligheder.  
Claus dokumenterede, at kommunaldirektørens ophold i skuret ikke alene skete i strid med kommunens egne regler; kommunaldirektøren havde tillige forsøgt at påvirke sagsbehandlingen af sin egen byggesag for at kunne få lov til at bo i skuret – og dermed få tilladelse til at gøre noget, som alle øvrige borgere på Læsø, og i resten af landet, ikke har adgang til. 
Kommunaldirektøren bragte sine medarbejdere i en dybt ubehagelig situation og måtte trække sig fra jobbet efter afsløringen. Borgmesteren fik samtidig så store forklaringsproblemer, at han besluttede, at han ikke længere ville stille sig selv til rådighed efter kommunalvalget i 2021. 
Artikelserien blev bragt i dagene op til kommunalvalget, og det i sig selv udgjorde et etisk dilemma for Claus Kræmmergaard og Nordjyske. Det er aldrig uproblematisk at bringe den slags afsløringer tæt på et valg, for man risikerer at blive beskyldt for at være spændt for en politisk vogn. Derfor var Claus opmærksom på, at der var et ekstraordinært behov for at skrive artiklerne sobert og faktuelt – og at holde sig til skudsikker dokumentation. 
Fordi Claus Kræmmergaard er en erfaren, omhyggelig og ordentlig lokaljournalist, magtede han at balancere på denne knivsæg, og hans journalistik var helt og aldeles pletfri. Det måtte også borgmesteren erkende i efterfølgende udtalelser.  
Sagen udsprang fra et lille skur på under 10 kvadratmeter. Men historien, som Claus skrev, kom til at rumme perspektiver, der rakte langt ud over Læsø og ind i hjertet af en samfundsmæssig diskussion om skellet mellem embedsmænd og politikere - og om det rimelige krav, at embedsmænd skal følge samme regler borgerne. 
 
At se de større lag i de små lokale historier, er et særkende for Claus Kræmmergaards virke som journalist, og for det fortjener han Spadestiksprisen. 

Karl Erik Stougaard, ansv. chefredaktør, Det Nordjyske Mediehus

 

Materialer
Blizzload