Psykiatrien i knæ
Skrevet af Caspar Troest Jørgensen
Indstilling af Julie Ruby Bødiker til Spadestiksprisen
Journalist Julie Ruby Bødiker indstilles hermed til Spadestiksprisen 2024 for sit arbejde med at vise, hvilke konsekvenser problemerne i psykiatrien har for patienter, pårørende og medarbejdere.
Med udgangspunkt i den psykiatriske afdeling i Svendborg har Julie over tid fulgt problemerne med at få en lille afdeling til at hænge sammen økonomisk. Og hvordan afdelingen faldt sammen med store personlige konsekvenser for alle involverede, da tommelskruerne fra regionale psykiatriledelse blev strammet for, at budgetterne skulle hænge sammen.
Julie har med en lang række nyhedsartikler afdækket, hvor lille tilliden mellem lokal og centrale ledelse er, og at økonomien slet og ret ikke hænger sammen: Hvis budgetterne skal overholdes, betyder det, at sengepladser bliver lukket. Og når budgetterne kollapser har det alvorlige konsekvenser for rekruttering af blandt andet de nødvendige speciallæger.
Julie har været med på dagvagt på P1 og derigennem kunne fortælle, hvad det er for situationer, patienter befinder sig i, og præcis hvor presset personalet er, og hvor lidt pleje de egentlig har tid til, når de skal have det hele til at hænge sammen.
Hun har også snakket med en stribe patienter, når de har været udskrevne, hvilket har givet indblik i systemet set fra patienternes synsvinkel samt aftabuiseret, hvad det er for mennesker, der også bliver indlagt. Spoiler: De er mennesker som alle os andre.
Og så har hun fortalt, hvor fatalt det kan gå, når systemet er så presset. Det gjorde hun gennem historien om Anette Bøtter, en lokalt kendt kunstner og lærer, hvis livskrise i hendes sene arbejdsliv eskalerede til alvorlig psykisk sygdom og i sidste ende selvmord. ”Vi har et ansvar”, erkendte afdelingens chefsygeplejerske, efter Julie havde fortalt hele historien - blandt andet at Anette Bøtter havde haft besøg af djævleuddrivere, mens hun var indlagt på psykiatrisk afdeling.
Alt i alt er det et maraton af dagsordenssættende nyhedsjournalistik med opsigtsvækkende personhistorier, både af patienter og personale. Der er søgt bunkevis af aktindsigter, som har bidraget til den kontinuerlige nyhedsdækning, men metoden er først og fremmest vedholdenhed. Julie har arbejdet med sårbare og pressede mennesker, som har fortalt dybt personlige historier, og med professionelle kilder, som har grænser for, hvad de kan fortælle. Men begge typer kilder har åbnet sig, fordi Julie har behandlet emnet med seriøsitet og omsorg og dermed gjort sig fortjent til kildernes tillid.
Situationen i psykiatrien er dokumenteret dybt alvorlig i hele landet, som nyhedsdækningen i hele Danmark har gjort tydelig de seneste år, men den bedste illustration af præcis, hvor galt det kan gå og hvorfor, har Julie begået.
Derfor er hun et oplagt bud til Spadestiksprisen 2024.
Nyhedsredaktør Hans-Henrik Dyssel og redaktionschef Caspar Troest Jørgensen, Fyns Amts Avis
(vedlagt links til syv udvalgte artikler + .pdf-tidslinje over hele projektet med links til alle artikler og et par lydfiler)