Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Thida-sagen på TV2 Nord

Skrevet af Christell Iversen

Intet at vise
Indhold

Andreas Pedersen var kun få måneder gammel, da han i efteråret 2020 blev efterladt i Brønderslev hos sin far, fordi hans mor Thida blev udvist til Cambodja. I frustration henvendte pårørende tilfamililen sig til Per Harder Højbjerg på TV2 NORD. Hans research viste at sagsbehandlingen var gået helt skævt, og at baby Andreas aldrig skulle have været adskilt fra sin mor. Per kunne dokumentere at Udlændingestyrelsen, havde overset en EU-dom, der beskytter netop børn mod at få deres forældre udvist.

TV2 Nord afdækkede i løbet af en stribe nyhedsindslag, at der var sket en fejl. Udlændingestyrelsen erkendte det straks, og det komplicerede arbejde med at få Andreas Mor Thida hjem fra Combodja kunne begynde. For i første omgang mente myndighederne at Thida selv måtte rejse fra Cambodja til ambassaden i Thailand for at hente tilladelsen til at rejse tilbage til Danmark,  hvilket ikke kunne lade sig gøre under coronaepidimien. Myndighederne mente også at Thida selv måtte betale for at komme hjem til Danmark igen, selvom det var myndighederne, der fejlagtigt havde udvist hende. Myndighederne trak i land med deres krav, da Per fortalte om dem på TV2 NORD. Efter en måned kunne Thida vende hjem, og efter yderligere en måned fik hun opholdstilladelse i Danmark.

Vi er vant til at høre historier om udlændinge, som ikke kan få opholdstilladelse i Danmark af den ene eller anden grund. De fleste – også journalister har vænnet sig til, at det ikke nytter, at fortælle om sagerne.

Men historien om lille Andreas var så grum, og Per Harder Højbjerg instinktivt tænkte, at det simpelthen ikke kunne passe, at det var lovligt at adskille mor og spædbarn på den her måde. Man tager ikke en mor fra et lille spædbarn – eller gør man? Nogle gange, når man tænker: Der er noget galt, så er der faktisk noget galt, og det var i sagen fra Brønderslev. Per instinkt havde ret.

En overset EU-dom fik myndighederne til at reagere omgående, og på rekordtid blev udvisningen af Andreas mor Thida annulleret. Efter 54 døgns adskillelse blev mor og barn genforenet foran TV2 Nords rullende kamera, og en måned senere fik Thida opholdstilladelse.

Nogle gange kan en stribe simple nyhedsindslag gøre en forskel – og det gjorde de her.

Materialer
Blizzload