Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Havneudvidelse blev sat på dagsordenen

Skrevet af Anders C. Østerby

Intet at vise
Indhold

Odense Havn - det tidligere Lindøværftet i Munkebo i Kerteminde Kommune - har planer om at udvide havnen massivt for at gøre plads til mere produktion af store havvindmøller. De planer gik i lang tid under radaren, indtil DR Fyns reporter Anders Østerby gik ind i sagen.

Det er en sag, der i sin essens handler om den lille borgers kamp mod magten på et tidspunkt, hvor nuancerne omkring Odense Havn var forsvundet. Mange, især politikere, syntes at have stirret sig blinde på, at Odense Havn udelukkende er en gave til Fyn i form af arbejdspladser, skattekroner og en indsats i klimakampen.

Mange i området har hidtil haft det indtryk, at Odense Havn får det, som den vil have det, og at politikerne i Kerteminde uden indsigelser godkender de ændringer til lokalplaner, som havnen beder om. Det har ændret sig med Anders’ dækning.

Odense Havn er allerede nu Danmarks største målt på areal og vil gerne have endnu mere plads. Tre ministre har været på besøg på havnen, og statsministeren har endda fra Folketingets talerstol slået til lyd for en hurtigere behandling af ansøgninger om havneudvidelser.

Så havnen HAR en stor magt, men de lokale føler sig klemt og gruer for konsekvenserne af udvidelser på i alt to millioner kvadratmeter, blandt andet i Odense Fjord. Gennem stærke personbårne fortællinger viser Anders, hvor bekymrede de er for naturen og deres lokalmiljø.

Gennem opsøgende arbejde i området og vedholdende kildepleje har Anders på kort tid opbygget et imponerende kildenetværk i og omkring Munkebo. Nogle har kun villet tale i fortrolighed og har bidraget med viden og tip til historier. Kombineret med klassiske dyder som aktindsigter har Anders dokumenteret både konkrete fejl i sagsbehandling og dybden af den lokale bekymring.

Anders har med insisteren og vedholdenhed holdt fast i historien trods modstand fra især Odense Havn. Direktøren anklagede Anders for at være spændt for en vogn og valgte derefter, at al kommunikation skulle gå gennem et pressebureau. I mange tilfælde har han valgt ikke at udtale sig.

Og først efter fem forgæves forsøg lykkedes det at få borgmesteren i Odense, som ejer havnen, til at forholde sig til bekymringen.

Anders’ dækning har haft konkrete konsekvenser:

  • Byrådet i Kerteminde valgte i foråret at indstille alt planarbejdet relateret til havneudvidelser på ubestemt tid.
  • Senere meldte havnen og Kerteminde og Odense Kommuner i fællesskab ud, at man vil finde løsninger på de udfordringer, som borgere og andre har påpeget i Anders’ dækning.
  • Flere lokale politikere er begyndt at ytre sig kritisk om udvidelsesplanerne offentligt. Det er nyt.

Det er godt gået på den måde at have ændret den offentlige samtale om et for Munkebo, Kerteminde og Fyn så væsentligt projekt.

Det er langt fra afgjort, om myndighederne godkender havnens planer om at udvide eller ej. Men Anders’ dækning af planerne har fået bekymringerne frem i lyset, så beslutningstagerne kan træffe en afgørelse på et oplyst og nuanceret grundlag.

Venlig hilsen
Kristian Østerby Jepsen, redaktionschef på DR Fyn

Materialer
Blizzload