Fortabt med Handicap
Skrevet af Laust Tuxen Hedegaard
Indstilling af artikelserien ”Fortabt med Handicap” af journalisterne Nanna Holm Hansen og Mark Michael Hede, Esbjergredaktionen, JydskeVestkysten
Indstiller: Redaktionschef Louise Lauritsen
Det her er journalistik, der betyder noget, og som allerede nu denne sommer, mens artikelserien fortsat kører, har gjort en afgørende forskel for nogle af de allermest udsatte og sårbare mennesker i Esbjerg Kommune. Artikelserien Fortabt med Handicap - der er leveret som en vellykket kombination af kritisk graverarbejde, vedholdenhed og cases, der sætter ansigt på konsekvenserne – har over flere måneder afsløret lovbrud, fejlbehæftet sagsbehandling og massivt svigt i sager om handicappede børn i Esbjerg Kommune.
Efter en henvendelse fra fem lokale familier med handicappede børn, der var gået sammen i en fælles klage over kommunens sagsbehandling og kommunikation, begyndte Mark Michael Hede og Nanna Holm Hansen at søge aktindsigter og ud fra dem kulegrave økonomi, ankestyrelsessager, afgørelser, bevillinger og arbejdsforholdene i afdelingen.
Over næsten tre måneder har journalisterne leveret hårde nyheder om lovbrud, millionudgifter til klagesager, kritisabelt sagsbehandling, ventelister og udeblivende hjælp.
I bedste borgerjournalistiske stil har man vedholdende og løbende holdt en åben dialog med brugerne i en til anledningen oprettet Facebook-gruppe med forældre og pårørende til handicappede børn, hvorfor man har kunnet kombinere de hårde nyheder med opsigtsvækkende cases, der viser konsekvenserne af den kommunale familierådgivnings fejl og mangler.
Journalisterne har grundigt opdyrket et omfattende kildenetværk af både tidligere og nuværende medarbejdere, og undervejs kunne avisen derfor afsløre ekstreme arbejdsforhold i en afdeling, hvor medarbejderne flygter og sygefraværet er eksploderet.
En afdeling, hvor magtmisbrug, nepotisme, bevidst svigt og ydmygelse af borgere og ansatte er hverdag, og hvor de, der stiller sig kritiske overfor ledelsen, ryger ud eller retter ind. Journalisterne har også afdækket, hvordan ansatte har følt sig presset til at skrive under på et læserbrev for at vise loyalitet til ledelsen.
Alligevel har politikere og ledelsen i den kommunale forvaltning undervejs forsøgt at lægge låg på sagen, mens flere og flere sagsbehandlere fra afdelingen er gået til bekendelse med deres voldsomme historier om et arbejdsmiljø og en behandling af borgerne, som er under al kritik.
Journalisternes vedholdenhed har haft konsekvenser. Forvaltningen og byrådet erkendte, at det var nødvendigt at skride drastisk ind i sagen og besluttede derfor at gennemføre en akut genopretningsplan, der de kommende to år sætter millioner af kroner og nye ansatte ind på området.
Derudover forhandler man, mens denne indstilling skrives, om at afsætte flere hundredtusinder til en undersøgelse af dialogen mellem forældre og kommune.
Og i slutningen af august blev den ansvarlige forvaltningsdirektør for borger og arbejdsmarked fyret med øjeblikkelig virkning, fordi borgmesteren ikke længere har tillid til hende.
Efter foreløbig omkring 40 artikler, er sagen langt fra afsluttet, og journalisterne er fortsat i gang med nye afsløringer om en række nye dokumenterede lovbrud, der er foregået over flere år samt nye historier om både studerende og ansatte i Familierådgivningen, der nu har fundet mod til at stå frem.
Det her er vigtig journalistik om mennesker, med noget på spil. Det er journalistik, der afslører et forrået kommunalt system i forfald, som ikke længere er til for borgerne. Det er journalistik, der viser hvilke ødelæggende konsekvenser, det har for sårbare familier, når de ikke får den hjælp, som de har brug for og lovmæssigt krav på. Og det er journalistik, der allerede har gjort en kæmpe forskel for rigtig mange borgere i kommunen.