Et spadestik dybere
Et spadestik dybere

Her er de tre nominerede til Spadestiksprisen: Ambulancer, gift i drikkevandet og en kommunal skandalechef

Billede

Spadestiksprisens jury, Sabine Matz, Peter Graae, Christian Jensen og Kirsten Axelsen, har været igennem bunken med alle 28 indstillede til Spadestiksprisen 2018 og har udpeget de tre nominerede, som skal kæmpe om æren og de 100. 000 kroner. Vinderen findes og prisen overrækkes på Spadestikskonferencen d. 23. januar.

Herunder følger i vilkårlig rækkefølge juryens begrundelser for hver af de tre nominerede:

 

Mads Thyrsted, Daniel Jørgensen, Tore Bønke Jeppesen, Jonas Ancher Nyeng og Lars Krejberg for Den syddanske ambulancesag

Journalister fra Fyens Stiftstidende, DR Fyn og Jydske Vestkysten har med imponerende vedholdenhed, i en flerårig periode, sat fokus på et skrantende ambulanceberedskab i Region Syddanmark, hvor Bios i efteråret 2015 overtog ambulancedriften.

Væsentligheden var i top, når journalisterne med kritisk og undersøgende journalistik satte fokus på ubesatte vagter, ulovlige dobbeltvagter og en gennemsnitlig responstid, som på et år var forlænget med mere end et minut.

Journalisterne fra de tre medier formåede på formidabel vis at holde snuden i sporet, mens Bios kom med bortforklaringer. Problemet stod klart fra begyndelsen, men blev understreget med historien om den nu afdøde borgmester fra Tønder, som fik hjertestop, mens den lokale akutbil var ude af drift. Spadestiksjuryen bemærkede, at journalisterne ikke påstod, at det beviseligt kostede ham livet, men de påviste, at han ikke fik den bedst mulige hjælp. Forbeholdet viser seriøsitet og grundighed i det journalistiske arbejde.

Det skinner igennem, at journalisterne har gode kilder, og deres afdækning af det alarmerende ambulanceberedskab er et flot eksempel på samarbejde mellem journalister, endda på tværs af medier. Det journalistiske ego er lagt til side for et højere formåls skyld, og afsløringerne har gjort en forskel. Bios gik konkurs, og ambulancedriften føres nu af et regionalt ejet selskab.

 

Thomas Gregersen for Drikkevandsforgiftning

Thomas Gregersen har på forbilledlig vis, med kritisk sans og hårdt arbejde, gravet sig frem til en sag om hemmeligholdt drikkevandsforgiftning, som rystede områdets beboere. Igennem forløbet har Thomas Gregersen vist sig at være en enmandshær på Nordfyn.

Det er bemærkelsesværdigt, at det var midt under en anden opgave for Ugeavisen Nordfyn, at Thomas Gregersen overhørte en vandværksformand fortælle, at en af vandværkets boringer var stærkt forurenet af det giftige sprøjtemiddel Bentazon. Formanden fortalte, at de overkom problemet ved at blande det forurenede vand med vand fra to andre boringer.

Med en undersøgende og kritisk tilgang afdækkede Thomas Gregersen, at vandværket ikke havde orienteret om det giftige vand, som det ellers er lovpligtigt.

 "Jeg synes, I er ret så hårde ved os, og at det har kørt på sådan en flabet måde", sagde vandværksformanden undervejs om Thomas Gregersens dækning.
Men den nordfynske enmandshær var ikke for hård. En ekspert fastslog, at han aldrig havde set noget lignende i de 30 år, han havde arbejdet med drikkevand.

Afsløringen medførte borgermøder, og sagen endte på bordet hos flere ministre. Den forurenede boring blev lukket, men uden Thomas Gregersens afsløring havde en familie fra en af Gregersens historier sandsynligvis fortsat skyllet økologiske grøntsager i det forurenede vand. Stærk performance fra et one-man band, gennemført langt fra de gode vilkår på en graverredaktion.

 

Morten Svith for Skandalechefen i Aarhus Kommune

Det var med benhård undersøgende og kritisk journalistik, at Morten Svith afslørede kritisable forhold i Aarhus Kommune, hvor en chef skaffede sponsoraftaler til sin badmintonklub blandt firmaer, som havde millionkontrakter med chefens egen afdeling. Samme chef handlede i strid med reglerne for udbud, og kritikere blev fyret.

Trods Aarhus Kommunes forsøg på at lukke sagen ned, fortsatte Morten Svith sit gravearbejde. Han har lavet mere end 100 artikler, baseret på et højt antal interviews og aktindsigter. Efterfølgende er kommunens forsøg på at modarbejde Morten Svith blevet en sag i byrådet.

Afsløringerne af de kritisable forhold og metoder resulterede i, at chefen blev meldt til politiet, flere blev fyret, og Aarhus Kommune har ændret procedurer.

Andre medier fulgte i hælene på Morten Svith, men han ejede den sag. At han formår at holde så mange bolde i luften, holde fast i kilderne, drive historien frem og afdække nye lag, er dybt imponerende.

 

Se alle indstillede her

Læs også Juryformand: Jeg har høje forventninger

Blizzload